1 iulie, 2020

Granturi pentru inițiative antreprenoriale inovative și digitalizarea companiilor din cadrul programului de relansare prezentat miercuri de guvern se ridică la circa 330 de milioane de euro, la care se mai adaugă programul Start-UP (Start-UP Nations), cu granturi de 42.000 de euro pentru circa 7.000 de companii (circa 294 de milioane de euro).

Planul prevede un buget de 150 de milioane de euro pentru granturi pentru start-up-uri pentru studenți în domenii competitive și inovative. Schema susține înființarea start-up-urilor studențești.

Sursa de finanțare o reprezintă fonduri UE – POCU, Axa Prioritară 6 și cofinanțare din bugetul de stat. Obiectivul este susținerea activităților antreprenoriale ale studenților începând cu anul al doilea de studiu, masteranzilor, doctoranzilor, postdoctoranzilor în domeniile de activitate prevăzute în Strategia Națională pentru Competitivitate a României precum și în Strategia de Cercetare Dezvoltare Inovare.


Număr estimat de locuri de muncă nou create este de 4.875, iar număr estimat de start-up-uri nou create pentru studenți de 975.

Valoarea granturilor este de 40.000 de euro pentru două locuri de muncă create și 100.000 de euro pentru cinci.

150 de milioane de euro pentru digitalizarea IMM-urilor

Planul de relansare prevede și sprijinirea activităților destinate digitalizării activității companiilor, în special a companiilor cu activitate de producție care au drept scop dotarea cu echipamente IT, utilizarea semnăturii electronice, conectarea la broad-band, achiziționarea de softuri standardizate și personalizate, automatizarea echipamentelor industriale, automatizarea fluxurilor tehnologice etc.

Valoarea totală a proiectului de este de 150 de milioane de euro, iar valoarea granturilor acordate este între 30.000 euro și 100.000 euro/proiect. Numărul estimat de beneficiari este de 1.100 de companii.


Sursa de finanțare: fonduri UE – POC, Axa Prioritară 2 și cofinanțare din bugetul de stat.

294 de milioane de euro pentru Start-UP (vechiul Startup Nation)

Guvernul plănuiește să continue programul Startup Nation, unul extrem de controversat în trecut, după ce companii care au beneficiat de aceste fonduri au fost scoase la vânzare pe internet.

Obiectivul schemei este finanțarea start-up-urilor inovative prin granturi cu o valoare estimată la 42.000 euro, iar numărul estimat de beneficiari este de aproximativ 7.000 de noi IMM-uri.

Din informațiile cursdeguvernare.ro, la începutul acestui an, banii virați către beneficiarii din anii anterior înregistrau restanțe însemnate. Sumele decontate de stat se ridicau la circa 465 de milioane de lei, în vreme ce pentru alte 177 de milioane de lei fuseseră depuse deconturi ce așteptau a fi onorate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: