Banii europeni, mobilizați rapid pentru economie. Soluții propuse de europarlamentarul Cristian Ghinea - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

Banii europeni, mobilizați rapid pentru economie. Soluții propuse de europarlamentarul Cristian Ghinea

18 martie, 2020

Banii europeni pot fi mobilizați rapid pentru economie, iar europarlamentarul Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor europene, a prezentat miercuri două soluții la care poate apela guvernul PNL.

În cadrul unui Program Operațional, regulile UE permit ca Autoritatea de Management să delege unei structuri externe până la 50 milioane euro care vor fi apoi alocați sub formă de granturi către cei care solicită finanțare.

O propunere realistă, acum, este ca aceste structuri – administratorii de grant – să fie departamente sau agenții precum Ministerul Economiei – Departamentul care gestionează programele naționale pentru IMM și ANOFM, coordonată de Ministerul Muncii.


Primele două soluții avansate de europarlamentarul Cristian Ghinea sunt:

  • Pentru sprijinirea IMM-urilor în activitate și proiecte curente, mecanismul Global Grant poate fi gestionat de Ministerul Economiei.
  • Pentru sprijinirea angajatorilor, în contextul costurilor suplimentare cauzate de suspendarea temporară a activității – mecanismul Global Grant poate fi gestionat de ANOFM.

„Procesul este mult mai rapid, adică nu mai este nevoie de întreg ciclul apel de finanțare – depunere – selecție de proiecte etc, care poate ajunge uneori până la 1 an. Prin Global Grant procesul poate fi o chestiune de zile în loc de luni sau ani – asta, dacă MFE și Ministerul Economiei, respectiv Ministerul Muncii, se pun în acord și fac demersurile necesare acum. Și poate fi folosit pentru instituții românești care lucrează direct cu beneficiari și pot primi fonduri europene fără coșmarul birocratic obișnuit”, explică Cristian Ghinea.

”În contextul crizei COVID-19, avem la dispoziție resursa fondurilor europene din actualul cadru financiar 2014-2020, pentru a sprijini economia ce se confruntă cu probleme complexe, așa cum recomandă și Comisia Europeană. Finanțările UE pot fi oxigen curat pentru companii, acum, dar numai dacă sunt folosite mult mai eficient și în formule simplificate.

Criza COVID-19 nu așteaptă după barierele birocratice clasice ale ministerelor. Este vital să fie aplicate soluții flexibile și rapide. Fac apel la ministrul Fondurilor Europene, ministrul Economiei și ministrul Muncii să utilizeze mecanisme pe care s-a lucrat deja și care pot aduce banii mai rapid la cei care au nevoie”, spune Cristian Ghinea, eurodeputat USR-PLUS.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Detaliile privind aplicarea Global Grant în sprijinul angajatorilor pot fi găsite AICI-LINK

„Fac apel la ministrul economiei, Virgil Popescu și la ministrul muncii, Violeta Alexandru să ceară rapid ca instituțiile din subordine să primească Granturi Globale din fonduri europene – pot fi acreditate în termen de zile dacă există voință politică și dorință la MFE. Asta înseamnă că departamentul IMM de la Ministerul Economiei și ANOFM de la Ministerul Muncii pot băga bani europeni imediat în economie, la companiile cu care deja lucrează – fără proiect individual, fără procedurile care durează de obicei. Fac un apel și către Ministerul Fondurilor Europene să adopte acest mecanism folosit în multe state UE”, transmite Cristian Ghinea.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr