fbpx

La obiect

Date INS pe S1 / Economia a revine, +1,6% față de S1 2019, dar pe o structură mai slabă: -5,2% la industrie, cu expandarea comerțului. Prețul – adâncirea deficitelor externe

INS a confirmat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2021: a crescut cu 13% în termeni reali și cu 13,6% pe seria ajustată sezonier… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății a pornit din Vest: 3 județe au cloud comun și caută soluții eHealth

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să… Mai mult

07.09.2021

Evenimentul

Miniștrii USR-PLUS și-au anunțat demisiile – guvernul Cîțu s-a rupt sub privirile președintelui Iohannis

Miniștrii USR PLUS au anunțat luni seară, cu demisiile în mâini, decizia de a se retrage din Guvernul Cîțu, mișcarea fiind aprobată de Biroul Politic… Mai mult

06.09.2021

Bani puţini, de restul Sănătate: ministerul lucrează la noua listă a serviciilor medicale esenţiale acoperite de CNAS

de Razvan Diaconu 27.9.2011

Potrivit scrisorii de intenţie cu FMI, prezentate de agenția Mediafax, pachetul de servicii sociale din sistemul medical va fi revizuit cu asistenţa Băncii Mondiale, astfel încât să nu mai fie finanţate costuri cu sănătatea considerate neesenţiale.

“Vom stabili un pachet revizuit de beneficii asigurate de guvern pentru a exclude acoperirea serviciilor de sănătate neesenţiale şi costisitoare, care urmează să fie aplicat anul viitor cu asistenţa tehnică a Băncii Mondiale”, se angajează Guvernul României.

Contactat de cursdeguvernare.ro, ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a explicat că veniturile actuale rezultate din colectarea contribuţiilor sociale de sănătate nu ajung pentru finanţarea prezentului pachet minimal asigurat de stat.

La ora actuală, sumele care sunt colectate nu sunt suficiente pentru orice serviciu, este imposibil să plăteşti absolut orice. Astăzi, pachetul de bază arată că pot fi finanţate foarte multe lucruri şi atunci de aici trebuie să eliminăm, păstrând cele care sunt absolut necesare şi esenţiale pentru pacienţi”, a declarat, luni, Ritli, pentru cursdeguvernare.ro.

El a susţinut că ”nu este posibil acum” să menţioneze la ce se va limita viitorul pachet de servicii medicale de bază, dar a menţionat că se va ţine cont de ”nişte elemente, nişte repere izvorâte din studii demografice şi epidemiologice”.

De asemenea, în scrisoarea de intenție a Guvernului se mai arată că ”serviciile excedentare vor fi furnizate cu asigurări suplimentare, inclusiv asigurări private”.

Această variantă a fost prezentată în luna august de consilierul prezidențial pe probleme de sănătate, prof. dr. Virgil Păunescu, într-un articol publicat de cursdeguvernare.ro. Conform explicațiilor consilierului președintelui Traian Băsescu, prin viitoarea lege a sănătății serviciile medicale de bază vor fi finanțate de CNAS cu intermedierea unor case de sănătate private, iar spitalele de stat vor avea posibilitatea să se transforme în societăți comerciale sau fundații, pentru a-și negocia mai ușor contractele.

Totodată, luni, ministrul Sănătății a precizat că viitorul pachet de servicii medicale de bază va trebui elaborat până la finalul acestui an, iar la proiect lucrează o echipă formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătății, Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate şi Colegiului Medicilor din România”, ne-a spus ministrul Ritli.

După elaborarea pachetului, Guvernul intenţionează să aplice noile reguli până la sfârşitul lunii martie 2012, potrivit scrisorii de intenţie prezentate de mediafax.ro.

Prof. dr. Astărăstoaie: FMI nu are cunoştinţe despre responsabilitate socială în medicină

În scrisoarea de intenţie a Guvernului se mai arată că viitorul pachet de servicii medicale de bază va fi implementat după un program elaborat împreună cu Banca Mondială, fapt ce atrage protestele Colegiului Medicilor din România (CMR).

Preşedintele CMR, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, că în momentu de faţă nu există o evaluare a ceea ce vor însemna serviciile medicale ”neesenţiale” pe care Guvernul s-a angajat deja să le scoată de la finanţare.

”Un draft de pachet nu există în acest moment. Noi avem pachetul care este în Cadrul-cadru cu CNAS, dar pentru noua reglementare nu există niciun draft. În acest moment, nimeni nu a făcut o evaluare şi nu cunosc care este conţinutul acestei sintagme. Asta dovedeşte că cei de la FMI nu au nici cele şi elementare cunoştinţe despre ce înseamnă responsabilitate socială în medicină, organizare sanitară, politici de sănătate într-o ţară. Nu sunt decât nişte conţopişti care vor să încheie un bilanţ contabil”, ne-a declarat preşedintele CMR.

”Banca Mondială, până în prezent, a finanţat proiecte în sănătate, dar nu are nicio expertiză în ceea ce priveşte organizarea sanitară şi, de altfel, şi în România sunt foarte mulţi bani care au fost cheltuiţi ineficient inclusiv pe proiecte ale Băncii Mondiale”, ne-a mai spus Astărăstoae.

În acest context, şeful forului profesional al medicilor din România respinge din start psibilitatea ca Guvernul să elimine servicii medicale necesare populaţiei pe motiv că sunt costisitoare.

”Orice alt demers care va fi îndreptat spre scoaterea din pachet a serviciilor costisitoare sau să introducem altele care nu-şi au raţiune va fi respins de Colegiul Medicilor”, a mai declarat Astărăstoae, pentru cursdeguvernare.ro.

La rândul său, directorul general al CNAS, Dorin Ionescu, ne-a spus că din viitorul pachet de bază vor lipsi, de exemplu, servicii de chirurgie plastică.

”Pachetul de bază este în fază de elaborare, iar în momentul în care vom avea un draft el va fi făcut public, pentru că trebuie supus dezbaterii publice”, a mai declarat directorul Casei, pentru cursdeguvernare.ro.

Colegiul Medicilor: Modificarea listei compensatelor s-a făcut fără o analiză

În scrisoarea de intenţie, Guvernul se mai angajează să revizuiască preţurile de decontare a medicamentelor şi îşi menţine promisiunea de a revizui lista medicamentelor compensate sau eliberate gratuit, pentru a diminua numărul acestora şi a le înlocui pe cele rămase cu produse mai ieftine.

Anterior, ministrul Ritli a emis deja un ordin prin care se impune ca medicamentele compensate de stat să fie generice, deci mai ieftine, fapt criticat deja de Colegiul Medicilor.

Preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae, susţine că ministerul a impus astfel bolnavilor de cancer să folosească medicamente mai ieftine, dar care nu sunt disponibile în România şi sunt, deci, greu de procurat.

”S-a văzut că acele modificări la lista de medicamente compensate au impact negativ, pentru că au fost făcute pe genunchi, fără o analiză. Este aproape inadmisibil să treci acolo medicamente care nu se găsesc în România, să le compensezi numai pentru că sunt ieftine, să obligi un pacient cu cancer să suporte cheltuieli care ajung la 30-40 de milioane de lei vechi pe lună şi să spui că statul ocroteşte dreptul la sănătate. Şi pe acel pachet vom mai avea discuţii, pentru că a fost elaborat fără participarea Colegiului Medicilor”, a declarat Astărăstoae, pentru cursdeguvernare.ro.

65% din lista C2 de medicamente compensate au fost înlocuite cu medicamente cu denumire generică, prin ordin de ministru, la finalul lunii august.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 27.9.2011

Lăsați un comentariu


Stiri

Oficial / DNA investighează modul în care s-au achiziționat vaccinurile anti-Covid

Razvan Diaconu

DNA a investighează în rem (fără nominalizarea suspectului, ci doar a faptei) modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-Covid de către România, anunță Direcția… Mai mult

Europa

OECD recomandă menținerea stimulentelor economice și monetare, în ciuda presiunilor inflaționiste

Vladimir Ionescu

Este prea devreme pentru ca guvernele şi băncile centrale să retragă sprijinul excepţional oferit economiilor în pofida creşterii inflaţiei, a apreciat marţi Organizaţia pentru Cooperare… Mai mult

Stiri

7.000 de noi cazuri de Covid – dublu față de Italia

Mariana Bechir

Un număr de 6.789 de cazuri noi de Covid-19, încă 129 de decese și un total de aproape 1.000 de pacienți cu noul coronavirus aflați… Mai mult

Stiri

”Rectificarea pozitivă” a majorat necesarul de finanțare: Banii vor fi împrumutați în proporție de 60% de pe piețele internaționale

Alexandra Pele

Necesarul de finanțare a fost revizuit, ca urmare a rectificării bugetare ”pozitive”, în urma căreia au fost majorate veniturile, dar și deficitul, la 135 de… Mai mult

Europa

2,9 mld. euro, ofertă de preluare a Europcar Mobility Group, companie de închirieri ”auto verzi”

Adrian N Ionescu

Green Mobility Holding SA, un vehicul de investiții al unui consorţiul condus de Volkswagen, a cerut autorităților franceze aprobarea ofertei de preluare pentru 2,9 miliarde… Mai mult

Stiri

Concordia contestă majorarea salariului minim anul acesta. Radu Burnete: “Bugetele de salarii bătute în cuie”

Mariana Bechir

Confederația patronală Concordia va solicita premierului, la următoarea întâlnire a Consiliului Naţional Tripartit (CNT), ca majorarea salariului minim pe economie să aibă loc de la… Mai mult

Europa

60 de mari companii din lume vor investi 500 mld. dolari pentru dezvoltarea sustenabilă climatic

Adrian N Ionescu

Directorii financiari (CFO) din 60 de mari companii, grupate în Global Compact CFO Taskforce de la nivelul ONU, s-au angajat că acestea vor investi mai… Mai mult