joi

28 martie, 2024

27 septembrie, 2011

Potrivit scrisorii de intenţie cu FMI, prezentate de agenția Mediafax, pachetul de servicii sociale din sistemul medical va fi revizuit cu asistenţa Băncii Mondiale, astfel încât să nu mai fie finanţate costuri cu sănătatea considerate neesenţiale.

„Vom stabili un pachet revizuit de beneficii asigurate de guvern pentru a exclude acoperirea serviciilor de sănătate neesenţiale şi costisitoare, care urmează să fie aplicat anul viitor cu asistenţa tehnică a Băncii Mondiale”, se angajează Guvernul României.

Contactat de cursdeguvernare.ro, ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a explicat că veniturile actuale rezultate din colectarea contribuţiilor sociale de sănătate nu ajung pentru finanţarea prezentului pachet minimal asigurat de stat.


La ora actuală, sumele care sunt colectate nu sunt suficiente pentru orice serviciu, este imposibil să plăteşti absolut orice. Astăzi, pachetul de bază arată că pot fi finanţate foarte multe lucruri şi atunci de aici trebuie să eliminăm, păstrând cele care sunt absolut necesare şi esenţiale pentru pacienţi”, a declarat, luni, Ritli, pentru cursdeguvernare.ro.

El a susţinut că ”nu este posibil acum” să menţioneze la ce se va limita viitorul pachet de servicii medicale de bază, dar a menţionat că se va ţine cont de ”nişte elemente, nişte repere izvorâte din studii demografice şi epidemiologice”.

De asemenea, în scrisoarea de intenție a Guvernului se mai arată că ”serviciile excedentare vor fi furnizate cu asigurări suplimentare, inclusiv asigurări private”.

Această variantă a fost prezentată în luna august de consilierul prezidențial pe probleme de sănătate, prof. dr. Virgil Păunescu, într-un articol publicat de cursdeguvernare.ro. Conform explicațiilor consilierului președintelui Traian Băsescu, prin viitoarea lege a sănătății serviciile medicale de bază vor fi finanțate de CNAS cu intermedierea unor case de sănătate private, iar spitalele de stat vor avea posibilitatea să se transforme în societăți comerciale sau fundații, pentru a-și negocia mai ușor contractele.


Totodată, luni, ministrul Sănătății a precizat că viitorul pachet de servicii medicale de bază va trebui elaborat până la finalul acestui an, iar la proiect lucrează o echipă formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătății, Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate şi Colegiului Medicilor din România”, ne-a spus ministrul Ritli.

După elaborarea pachetului, Guvernul intenţionează să aplice noile reguli până la sfârşitul lunii martie 2012, potrivit scrisorii de intenţie prezentate de mediafax.ro.

Prof. dr. Astărăstoaie: FMI nu are cunoştinţe despre responsabilitate socială în medicină

În scrisoarea de intenţie a Guvernului se mai arată că viitorul pachet de servicii medicale de bază va fi implementat după un program elaborat împreună cu Banca Mondială, fapt ce atrage protestele Colegiului Medicilor din România (CMR).

Preşedintele CMR, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, că în momentu de faţă nu există o evaluare a ceea ce vor însemna serviciile medicale ”neesenţiale” pe care Guvernul s-a angajat deja să le scoată de la finanţare.

”Un draft de pachet nu există în acest moment. Noi avem pachetul care este în Cadrul-cadru cu CNAS, dar pentru noua reglementare nu există niciun draft. În acest moment, nimeni nu a făcut o evaluare şi nu cunosc care este conţinutul acestei sintagme. Asta dovedeşte că cei de la FMI nu au nici cele şi elementare cunoştinţe despre ce înseamnă responsabilitate socială în medicină, organizare sanitară, politici de sănătate într-o ţară. Nu sunt decât nişte conţopişti care vor să încheie un bilanţ contabil”, ne-a declarat preşedintele CMR.

”Banca Mondială, până în prezent, a finanţat proiecte în sănătate, dar nu are nicio expertiză în ceea ce priveşte organizarea sanitară şi, de altfel, şi în România sunt foarte mulţi bani care au fost cheltuiţi ineficient inclusiv pe proiecte ale Băncii Mondiale”, ne-a mai spus Astărăstoae.

În acest context, şeful forului profesional al medicilor din România respinge din start psibilitatea ca Guvernul să elimine servicii medicale necesare populaţiei pe motiv că sunt costisitoare.

”Orice alt demers care va fi îndreptat spre scoaterea din pachet a serviciilor costisitoare sau să introducem altele care nu-şi au raţiune va fi respins de Colegiul Medicilor”, a mai declarat Astărăstoae, pentru cursdeguvernare.ro.

La rândul său, directorul general al CNAS, Dorin Ionescu, ne-a spus că din viitorul pachet de bază vor lipsi, de exemplu, servicii de chirurgie plastică.

”Pachetul de bază este în fază de elaborare, iar în momentul în care vom avea un draft el va fi făcut public, pentru că trebuie supus dezbaterii publice”, a mai declarat directorul Casei, pentru cursdeguvernare.ro.

Colegiul Medicilor: Modificarea listei compensatelor s-a făcut fără o analiză

În scrisoarea de intenţie, Guvernul se mai angajează să revizuiască preţurile de decontare a medicamentelor şi îşi menţine promisiunea de a revizui lista medicamentelor compensate sau eliberate gratuit, pentru a diminua numărul acestora şi a le înlocui pe cele rămase cu produse mai ieftine.

Anterior, ministrul Ritli a emis deja un ordin prin care se impune ca medicamentele compensate de stat să fie generice, deci mai ieftine, fapt criticat deja de Colegiul Medicilor.

Preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae, susţine că ministerul a impus astfel bolnavilor de cancer să folosească medicamente mai ieftine, dar care nu sunt disponibile în România şi sunt, deci, greu de procurat.

”S-a văzut că acele modificări la lista de medicamente compensate au impact negativ, pentru că au fost făcute pe genunchi, fără o analiză. Este aproape inadmisibil să treci acolo medicamente care nu se găsesc în România, să le compensezi numai pentru că sunt ieftine, să obligi un pacient cu cancer să suporte cheltuieli care ajung la 30-40 de milioane de lei vechi pe lună şi să spui că statul ocroteşte dreptul la sănătate. Şi pe acel pachet vom mai avea discuţii, pentru că a fost elaborat fără participarea Colegiului Medicilor”, a declarat Astărăstoae, pentru cursdeguvernare.ro.

65% din lista C2 de medicamente compensate au fost înlocuite cu medicamente cu denumire generică, prin ordin de ministru, la finalul lunii august.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: