duminică

11 august, 2024

15 octombrie, 2021

Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) a decis să nu prelungească restricția legată de distribuirea de dividende de către bănci pe durata pandemiei COVID-19, având în vedere nivelul rezervelor de capital și poziția similară anunțată în iulie de Banca Centrală Europeană, se arată într-un comunicat transmis de instituție.

”Consiliul general al CNSM a decis neprelungirea perioadei de aplicare a Recomandării CNSM nr. R/2/2021 privind modul de implementare a Recomandării CERS/2020/15 de modificare a Recomandării CERS/2020/7 privind restricțiile aplicabile distribuirilor pe durata pandemiei de COVID-19”, a anunțat instituția.

Argumente în favoare au vizat nivelul consistent al rezervelor de capital, precum și faptul că numărul instituțiilor de credit vizate este unul redus. Având în vedere diferențele existente în situația financiară și prudențială a băncilor, CNSP a recomandat o abordare de tip microprudențial ca fiind mai eficientă în contextul actual.


Un alt argument l-a constituit faptul că Banca Centrală Europeană a anunțat, în luna iulie 2021, că a decis să nu extindă după data de 30 septembrie 2021 recomandarea referitoare la restricțiile privind distribuirea de dividende. Această decizie a fost adoptată ulterior publicării în data de 30 iunie 2021 a rezultatelor exercițiului de testare la stres, din care a reieșit că sectorul bancar european are rezerve suficiente de capital pentru a face față unor șocuri adverse.

În cadrul ședinței din 14 octombrie 2021 s-a desfășurat, prin procedură scrisă, au fost supuse analizei și deciziei membrilor CNSM lucrări care vizează politica macroprudențială și riscul sistemic, respectiv analizele periodice de recalibrare a amortizorului anticiclic de capital (CCyB) și a amortizoarelor de capital structurale: amortizorul de capital pentru instituțiile de importanță sistemică (amortizorul O-SII) și amortizorul de capital pentru riscul sistemic (SyRB).

”Ca urmare a accelerării dinamicii recente a creditului neguvernamental, înregistrată pe fondul depășirii contracției economice severe suferite în contextul declanșării pandemiei, și a persistenței tensiunilor la nivelul echilibrelor macroeconomice, se recomandă Băncii Naţionale a României să majoreze rata amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0,5 la sută, de la 0 la sută, începând cu data de 17 octombrie 2022”, a mai decis Comitetul.

De asemenea, Consiliul general al CNSM a fost informat cu privire la:

  • retragerea autorizației societății City Insurance SA,
  • riscurile sistemice identificate în cadrul sistemului financiar național,
  • impactul planurilor de finanțare ale instituțiilor de credit asupra fluxului de credite către economia reală și
  • implementarea Recomandării CERS/2020/8 privind monitorizarea implicațiilor asupra stabilității financiare ale moratoriilor privind datoriile, precum și ale schemelor de garanții publice și ale altor măsuri de natură fiscală adoptate pentru a proteja economia reală ca răspuns la pandemia de COVID-19.

Sistemul bancar românesc, format din 34 de bănci, a încheiat anul 2020 cu un profit net de 5,14 miliarde de lei, cu 19,5% mai redus decât cel înregistrat în 2019, reiese din datele BNR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: