vineri

19 aprilie, 2024

15 decembrie, 2020

Sediul BCE din Frankfurt, atunci când era în construcție

Banca Centrală Europeană (BCE) va decide, probabil marţi, să lase băncile să plătească acţionarilor lor până la 15% din profiturile lor din anii 2019 și 2020, dacă vor convinge autorităţile de supraveghere că-şi pot permite aceste plăți.

BCE ar relaxa, astfel, interdicţia plăţii dividendelor, impusă de teama efectelor crizei coronavirus (COVID-19), potrivit unor surse citate de Reuters.

Bancheri s-au plâns că interdicția distribuirii de divindede a făcut dificilă atragerea de investitori.


BCE ar putea urma exemplul Băncii Angliei care, săptămâna trecută, a decis să permită instituţiilor financiare să plătească acţionarilor 25% din profiturile lor din 2019/2020.

Banca Centrală Europeană (BCE) le-a cerut creditorilor din zona euro, în martie, să se abțină de la plata oricărei forme de distribuție de dividende și beneficii, astfel încât să rezerve capital pentru acoperirea eventualelor credite neperformante.

Estimările BCE privind creditele neperformante ajungeau la 1.400 miliarde de euro.

Nici răscumpărările de acţiuni în vederea redistribuiri gratuite către acționari nu a fost agreată de BCE, pentru ca eventualele profiuri să fie folosite pentru a sprijini economia afectată de pandemie.


Unul dintre argumentele acestei interdicții a invocat eventualele subvenţii şi garanţii de stat pentru credite.

Consiliul de supraveghere al BCR se întrunește, marți, pentru a analiza eventuala revizuire a interdicţiei plăţii dividendelor, caz în care vor vota propunerea de a permite băncilor să plătească până la 15% din profiturile cumulate pe 2019 şi 2020.

Una dintre sursele Reuters a atras atenția că decizia va fi luată de autorităţile de supraveghere bancară de la caz la caz, în funcție de resursele financiare pe care băncile vor demonstra că le au.

Zona Euro se luptă încă cu efectele celui de-al doilea val de infectări cu COVID-19 și resursele financiare ale companiilor și gospodăriilor s-ar putea diminua, chiar dacă perspectivele sunt ceva mai încurajatoare ca urmare a începerii vaccinării.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: