miercuri

24 aprilie, 2024

22 aprilie, 2020

Este de așteptat ca băncile europene să anunțe provizioane suplimentare de miliarde de euro, ca urmare a creșterii creditelor neperformante,  din cauza crizei coronavirus. Anunțurile vor veni odată cu raportarea rezultatelor lor, în următoarele două săptămâni.

Creditele neperformante ale celor mai importante bănci europene ar putea crește în 2020 cu circa 130% din cauza crizei coronavirus, potrivit estimărilor (revizuite în ultimele 30 de zile) din analizele Reuters cu date Refinitiv.

Analiștii au redus cu 40% estimările profitului pe 2020 ale acelorași cele mai importante bănci europene, dintre care sunt remarcate HSBC, BNP Paribas, și Deutsche Bank.


UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, a devenit, miercuri, prima bancă importantă din Zona Euro, care a anunțat că va constitui provizioane suplimentare de aproximativ 900 de milioane de euro, pentru a acoperi pierderile din credite din primul trimestru.

Dincolo de Atlantic, băncile americane au constituit deja provizioane suplimentare de circa 25 de miliarde de dolari pentru credite neperformante, dar băncile europene au un spațiu de manevră mai redus, inclusiv din cauza profitabilității mai reduse.

„Băncile americane fac sume uriașe de bani. (…) Băncile europene nu au luxul veniturilor și profitului care să le permită o asemenea creștere” a perovizioanelor, spune Rob Smith, partener financiar al KPMG, citat de Reuters.

Vulnerabilitate sancționată de Fitch. Și în România

În ciuda deciziilor reglementatorilor bancari europeni, care au relaxat tehnic anumite obligații și au promis că vor continua să o facă, grija față de vulnerabilitatea băncilor europene s-aexprimat deja prin revizuirea unor rating-uri de către agenția Fitch.


116 bănci, printre care și BCR și BRD, au suferit revizuiri, mai ales ale perspectivei ratingurilor în „negativă”.

Fitch Ratings a revizuit, din „stabilă” în negativă, perspectivele ratingurilor Băncii Comerciale Române (BCR) şi BRD – Groupe Societe Generale (BRD), după ce luase aceeași decizie în privința perspectivei reating-ului României.

Fitch a confirmat la „BBB plus” ratingurile celor două bănci româneşti pe termen lung, dar și acestea ar putea fi retrogradate în toamnă, odată cu cel a aferent datoriei guvernamentale a României (BBB-/F3) pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

În lipsa constrângerilor legate de riscul de ţară, ratingurile BCR şi BRD ar fi cu o treaptă sub cele băncilor mamă. Perspectiva negativă o reflectă pe cea a ratingului suveran al României, dar şi aşteptările Fitch că plafonul de ţară al României va evolua în tandem cu ratingul suveran.

Totuși, în opinia Fitch, atât Erste Group cât şi SocGen vor continua să-şi sprijine subsidiarele din România, deoarece prezenţa lor aici, unde se bucură de o cotă de piaţă ridicată şi de o profitabilitate solidă, rămâne de importanţă strategică, potrivit Fitch.

O revizuire în creştere a ratingurilor BCR şi BRD ar necesita îmbunătăţirea ratingului suveran al României pe termen lung şi a plafonului de ţară, ceea ce este improbabil, ţinând cont de perspectiva negativă atribuită ratingului.

Fitch se aşteaptă ca economia României să se contracte cu 5,9% în 2020, după un avans de 4,1% în 2019.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: