miercuri

17 aprilie, 2024

4 februarie, 2020

Spre deosebire de statele din zona euro, economiile din Europa Centrală și de Est se confruntă cu o creștere semnificativă a prețurilor de consum. Cu toate acestea, temerile privind încetinirea creșterii economice vor duce la amânarea unor decizii de creștere a dobânzilor, notează Bloomberg.

Ședințe de politică monetară au loc în această săptămână în Polonia, Cehia și România. Bancherii centrali vor ”prioritiza” creșterea economică, în continuare solidă, dar cu ritmuri în scădere, notează publicația.

România – inflație 4% (decembrie)

În ciuda inflației a cărui ritm de creștere este cel mai rapid din regiune, banca centrală a României va menține, cel mai probabil, dobânzile, pentru a 14-a ședință consecutivă. Dincolo de avansul prețurilor, Banca Națională a României privește cu îngrijorare evoluția deficitului bugetar, care a depășit pragul de 3% din PIB, dar și pe cea a deficitului de cont curent, notează Bloomberg.


Publicația notează că ar fi posibilă chiar o înlesnire a condițiilor monetare. Guvernatorul Mugur Isărescu a semnalat o potențială reducere a rezervelor minime obligatorii, astfel încât nivelul acestora să se apropie de media europeană.

Polonia

– inflație 3,4% (decembrie)

Economiștii polonezi au descris recenta creștere a inflației drept ”uimitoare”. Adam Glapinski, guvernatorul băncii centrale, pare a fi însă determinat să mențină dobânzile la niveluri minime până la sfârșitul mandatului său, în 2022. Jerzy Kropiwnicki, membru în Consiliul de Politică Monetară, a precizat luna trecută că majorarea costurilor de împrumut atunci când creșterea economică încetinește ”nu este cea mai bună decizie”.

”Inflația mare va continua, cel mai probabil, să reprezinte o oportunitate pentru alți membri din Consiliu să recomande o creștere a dobânzilor”, a comentat Georgi Deyanov, economist la Morgan Stanley. ”Credem însă că dacă guvernatorul Glapinski nu trece de partea lor, va fi dificilă obținerea unei majorități pentru creșterea dobânzii”, a adăugat el.

Cehia


– inflație 3,2% (decembrie)

Banca centrală din Cehia este printre puținele din Europa care ia în calcul o eventuală întărire a politicii monetare. Analiștii sondați de Bloomberg sunt de părere că dobânzile vor fi menținute în februarie, dominante fiind îngrijorările cu privire la evoluția economiei dependente de exporturi.

Banca centrală va fi ”foarte tentată” să majoreze costurile de împrumut, comentează Jan Vejmelek, economist șef la Komercni Banka. ”Pe de altă parte, o coroană puternică și evoluția nefavorabilă a industriei auto din Germania și persistența altor riscuri vor reprezenta argumente puternice de menținere a dobânzilor”, a adăugat el.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: