luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 aprilie, 2020

În ciuda așteptărilor ca șocul pandemiei să influențeze veniturile populației pe termen scurt, „este în creștere probabilitatea ca ajustarea consumului privat să nu fie severă ca în 2009”, potrivit unui raport al Băncii Transilvania (BT), emis marți.

Analiștii BT își argumentează estimarea cu  faptul că „nivelul ratei de economisire în sfera populației era ridicat înainte de incidența șocului (14,6% în 2019, în urcare de la 13,7% în 2018)”, iar probabilitatea enunțată se va realiza „mai ales dacă criza de sănătate se va atenua până la final de T2 (conform semnalelor recente)”.

Veniturile gospodăriilor populației s-au majorat cu 2,6% trimestru/trimestru și cu 8,5% an/an la 4,999 lei lunar în T4 / 2019, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), citate de BT.


Cheltuielile de consum au acoperit aproape 62% din totalul celor ale gospodăriilor, iar impozitele și contribuțiile sociale 32,6%, în T4 / 2019 spun datele INS.

Cheltuielile au crescut cu ritmuri „mai lente”, de 2,3% trimestru/trimestru și de 8% an/an până la 4.300 lei lunar, au calculat analiștii BT.

În 2019 veniturile s-au majorat cu 12,2% an/an, „evoluție susținută de climatul pozitiv din piața forței de muncă și de politica de venituri a Administrației”. Cheltuielile au urcat cu 11,1% an/an, potrivit raportului BT.


Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (68,7% din veniturile totale ale gospodăriilor), potrivit raportului INS.

Statisticile INS mai spun că:

  • veniturile băneşti au fost în medie de 4.659 lei lunar pe gospodărie (1.807 lei pe persoană),
  • veniturile în natură au fost de 340 lei lunar pe gospodărie (132 lei pe persoană),
Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Conform metodologiei INS. veniturile totale cuprind ansamblul încasărilor băneşti provenite din diferite surse de provenienţă pentru care nu există obligaţia de restituire şi veniturile în natură (evaluate în lei).

Cheltuielile totale cuprind ansamblul cheltuielilor băneşti, indiferent de destinaţie şi contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodăriilor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: