marți

23 aprilie, 2024

23 octombrie, 2019

Cea mai recentă estimare privind deficitul bugetar pe 2019 este de 3,3% din PIB și aparține analiștilor Băncii Transilvania.

Este cea mai indulgentă estimare față de apropierea de 4%, prognozată de fostul președinte al Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

Comisia Europeană estima încă din mai un deficit bugetar de 3,5% din PIB în 2019, iar FMI urca estimarea la 3,7% în august.


Deocamdată, BCR nu avansează o estimare precisă pentru 2019, ci se oprește la pragul maxim de 3% la care România s-a angajat prin tratatele europene. Anticipează însă un deficit de 4% pentru anul viitor.

Estimarea Băncii Transilvania se bizuie pe argumentele deteriorării echilibrelor macroeconomice, cu deficitul de cont curent estimate la 5,2% din PIB.

Totodată, deficitul bugetar riscă și anul viitor să depășească pragul maxim.

Costul finanțării statului va crește anul viitor până la o rată medie anuală de dobândă de 4,7% la împrumuturile pe 10 ani, după ce s-ar diminua în 2019 până la 4,5%, de la 4,7% în 2018. potrivit raportului Băncii Transilvania.


Scăderea costului finanțării statului din acest an a fost determinată „în principal, de ajustările din plan extern din ultimele luni”.

„Acest barometru pentru costul de finanțare în economie ar putea să crească spre un nivel mediu de 4.7% în 2020, ca urmare a provocărilor din sfera echilibrului macroeconomic intern (inclusiv deteriorarea finanțelor publice, cu risc ridicat ca deficitul bugetar să depășească pragul de 3% din PIB)”, mai spune raportul citat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: