vineri

26 aprilie, 2024

1 iulie, 2020

Economia ”traumatizată” a Spaniei are nevoie de reforme structurale profunde pentru a evita un nivel al datoriei publice ”cronic” care ar putea afecta creșterea pe termen lung, se arată într-un raport al băncii centrale, citat de Reuters.

Unul dintre cele mai afectate state de pandemia Covid-19, Spania se îndreaptă către cea mai slabă performanță economică din istorie în acest an, contracția estimată fiind de 9-11,6% din PIB, potrivit prognozei Băncii Spaniei.

”În scenariul ipotetic în care autoritățile nu fac niciun efort fiscal structural în următorii zece ani, ponderea datoriei publice în PIB va rămâne peste 100% până la sfârșitul anului 2030”, se arată în raportul anual al instituției.


Acesta reia o serie de observații făcute anterior de guvernatorul Pablo Hernandez de Cos, care a avertizat asupra importanței reformelor structurale, precizând că economia puternic dependentă de turism ar putea da semne ușoare de revenire în a doua parte a anului.

„Elaborarea şi implementarea reformelor trebuie să fie accelerată, deoarece implementarea lor credibilă poate genera efecte pozitive asupra cheltuielilor, investiţiilor şi angajărilor, chiar în viitorul apropiat. Consolidarea fiscală trebuie implementată după revenirea economiei pe o traiectorie solidă de creştere, dar definirea ei şi comunicarea rapidă a intenţiilor vor avea beneficii importante asupra credibilităţii politicii noastre economice”, a declarat de Cos, în cadrul unei audieri în Parlamentul Spaniei.

În cazul unui al doilea val de infecţii, banca centrală a Spaniei a avertizat că economia ar putea înregistra un declin de 15,1% în 2020. De asemenea, nivelul datoriei publice ca procentaj din PIB ar putea creşte până la 126,7% în 2020 şi la aproximativ 130% în 2021 şi în 2022, în timp ce deficitul ar urma să ajungă anul acesta până la 14% din PIB, de la 2,8% din PIB în 2019.

Luna aceasta, Guvernul de la Madrid a anunţat că va aloca 2,5 miliarde de euro pentru sprijinirea turismului, care contribuie cu 12% la formarea PIB.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: