Consiliul de administrație al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, în şedinţa de miercuri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an, în ciuda creșterii inflației, ca să nu introducă noi presiuni în economie.
Consiliul de administraţie al BNR Băncii Naţionale a României, a mai hotărât:
- menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% pe an şi a
- menținerea ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75% pe an,
- păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, spune un comunicat BNR.
Amenințarea inflației
Decizia menținerii coordonatelor principale ale politicii monetare era așteptată de mediul economic, având în vedere gradul de nesiguranță privind modul în care pandemia COVID-19 va mai continua să afecteze evoluția economiei și chiar dacă amenințarea inflaţiei a devenit un factor de îngrijorare în toată lumea, iar în România cu atât mai mult.
Altfel spus, BNR nu se grăbește să atace inflația cu o creștere a dobânzii de politică monetară, atâta vreme cât forța relansării economice mai rămâne încă să fie testată.
După ce rata prețurilor de consum scăzuse spre 2% în 2020, BNR a revizuit din nou în creştere prognoza privind rata anuală de la sfârşitul lui 2021 cu 0,7 puncte procentuale, până la 4,1%, o presiune mare venind dinspre preţurile bunurilor enegetice.
(Citiți și: „CFA România: Încrederea în economie a urcat la maximul ultimilor 6 ani. Vine la pachet cu inflație mai mare și cu euro peste 5 lei”)
„Rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată pe o traiectorie ascendentă până la sfârşitul anului curent, când se preconizează că va atinge 4,1 la sută, nivel situat peste limita superioară a intervalului ţintei. Această evoluţie este determinată în principal de influenţele din partea componentelor coşului de consum aflate în afara sferei de control a politicii monetare, îndeosebi a celor din grupa bunurilor energetice“, explică BNR în cea mai recentă ediţie a Raportului asupra inflaţiei.