sâmbătă

27 iulie, 2024

9 iunie, 2020

Banca Mondială a redus semnificativ prognozele privind evoluția economiei mondiale și, deocamdată, pentru România este prevăzută o contracţie de 5,7% în 2020, urmată de o creştere de 5,4% în 2021, potrivit ediţiei din iunie a raportului Global Economic Prospects.

Comisia Europeană a prevăzut o scădere de 6%, urmată de o revenire de 4,2% în 2021. Guvernul Român speră încă să limiteye căderea la -1,9%.

„Adânc integrată în comerțul și lanțurile de valoare globale”, România este „în mod special expusă la evoluțiile lumii“, spune raportul Băncii Mondiale, care dă exemplul reducerii exporturilor spre Zona Euro, de care au suferit şi Bulgaria, Ungaria, Polonia și Turcia.

(Citiţi şi: „Prognoza de primăvară a Comisiei: România, deficit de 9,2% din PIB, scădere economică de 6% din PIB. Cădere drastică în toată Uniunea”)


Produsul intern brut (PIB) global se va contracta cu 5,2%, în 2020, de peste două ori mai mult față de recesiunea provocată de criza financiară din 2008.

Există şi o variantă mai pesimistă, de -8% în acest an şi de doar +1% în 2021, dacă efectele pandemiei se vor prelungi, iar firmele se vor retrage din lanţurile de aprovizionare globale.

Deocamdată, grupul celor mai dezvoltate ţări ale lumii îşi va vedea economiile în scădere cu 7%.

Pe de altă parte, PIB-ul se va contracta cu doar 2,5% pentru statele care nu au impuse măsuri foarte stricte și unde măsurile guvernamentale de siguranță nu sunt atât de costisitoare.

(Citiți și: ””Istoria nu iartă proștii”. Am intrat în deceniul decisiv. CRONICILE Curs de guvernare Nr. 95”)


Pentru SUA şi Japonia este prognozată o scădere de 6,1%, pentru Zona Euro de 9,1% și de 3,2$ pentru India. China ar rămâne pe o creştere înselătoare de 1%.

Veniturile pe cap de locuitor vor scădea cu 3,6% la nivel mondial, banca avertizând că zeci de milioane de oameni vor intra în sărăcie.

Banca Mondială a consideră criza provocată de Covid-19 ca a patra cea mai gravă recesiune din ultimii 150 de ani, dar cea dintâi provocată de o pandemie.

”Citiți și: ””La bal, sau la spital?” – Nu mai există cale de mijloc. CRONICILE Curs de guvernare nr. 94 – Sumarul”)

Recesiunea actuală este depăşită, deocamdată, doar de criza din Primul Război Mondial, din 1914, de Marea Depresie din anii 1929 – 1932 și de cea de după demobilizarea trupelor după Al Doilea Război Mondial, în 1945-46.

„Perspectiva foarte îngrijorătoare este aceea a cicatricelor adânci și de lungă durată pe care le poate lăsa criza, cu provocări globale majore”, a declarat Ceyla Pazarbasioglu, vicepreședinte pentru creștere echitabilă, finanţe și instituții la Banca Mondială, citată de The Guardian.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: