Economia României ar urma să înregistreze o contracție de 6% din PIB în acest an, în vreme ce deficitul bugetar ar putea urma la 9,2% din PIB, reiese din prognoza de primăvară a Comisiei Europene, publicată miercuri. Cifrele sunt sub mediile europene, însă peste cele estimate de Guvern.
Executivul european vede o revenire economică de 4,2% în 2021, însă o adâncire a deficitului bugetar la 11,4% din PIB, în situația în care majorarea pensiilor, cu 40% începând din septembrie, va rămâne în vigoare.
”Se estimează că PIB-ul real va scădea brusc în 2020, după câțiva ani de creștere puternică. Consumul privat, principalul motor al creșterii din ultimii ani, este de așteptat să fie grav afectat de măsurile de restricție a circulației. Se preconizează că incertitudinea va dăuna deciziilor de investiții, în timp ce exporturile nete sunt prognozate să contribuie pozitiv la creștere. Șomajul urmează să crească, în timp ce inflația ar urma să scadă, pe fondul scăderii prețului petrolului. În 2021, se estimează că PIB-ul real va crește, însă nu la niveluri anterioare crizei. Se preconizează că deficitul bugetar va crește semnificativ, pe măsură ce măsurile fiscale necesare pentru combaterea crizei Covid-19 se vor suprapune derapajelor fiscale din trecut”, notează experții Comisiei Europene.
Inflaţia este estimată la 2,5% pentru 2020 şi 3,1% pentru 2021. Șomajul ar urma să crească la 6,5% în acest an şi să rămână la un nivel de 5,4% în 2021.
Comisia estimează o scădere a investițiilor (formarea brută de capital fix) de 15% în acest an și o creștere modestă, de doar 5% în 2021.
Deficitul de cont curent este prognozat să înregistreze o scădere, la 3,3% din PIB, de la 4,6% din PIB anul trecut, pe fondul scăderii deficitului comercial la 6,6% din PIB.
Datoria publică guvernamentală ar urma să consemneze un avans semnificativ, de la 35,2% din PIB în 2019 la 46,2% din PIB în acest an.
Guvernul lucrează cu o estimare de scădere economică de 1,9% din PIB în acest an și o țintă de deficit bugetar de 6,7% din PIB.
Scădere de 7,4% din PIB în UE
Comisia Europeană anticipează un declin de 7,7% din PIB a economiei zonei euro, respectiv o contracție de 7,4% din PIB a economiei Uniunii Europene.
Germania ar urma să consemneze o contracție a PIB de 6,5% din PIB în 2020, în vreme ce economia Franței va suferi un declin de 8,2% din PIB.
În regiune, Polonia ar urma să sufere cea mai ”blândă” contracție, de 4,3% din PIB, în vreme ce economia Ungariei ar urma să se contracte cu 7% din PIB, iar cea a Cehiei cu 6,2% din PIB.
Comisia estimează un declin al economiei americane de 6,5% din PIB și o creștere modestă a Chinei, de 1% din PIB.