Economia Ucrainei s-ar putea contracta cu aproape jumătate din PIB în acest an, în urma invaziei ruse și a impactului ”crizei umanitare profunde” pe care aceasta la produs, se arată într-un raport al Băncii Mondiale, potrivit The Guardian.
Porturile de la Marea Neagră ale Ucrainei, principalul canal de export al țării, au fost blocate de navele de război ruse, iar industria grea din est a fost afectată de bombardamentele din regiune.
Banca Mondială prognozează și o intrare în recesiune a Rusiei și dificultăți economice pentru statele din regiune.
„Războiul are un impact devastator asupra vieții umane, provoacă pagube economice în ambele țări și va duce la pierderi economice semnificative în regiunea Europei și Asiei Centrale, dar și în restul lumii”, se arată în raportul BM.
Șocul, al doilea în doi ani – după cel generat de pandemia de COVID-19, va duce la o scădere a producției economice de 4,1% în regiune – impact de două ori mai puternic decât cel al recesiunii din 2020.
Fostele republici sovietice vor fi cele mai puternic lovite de undele de șoc și ar putea fi nevoite să se împrumute de la instituțiile financiare internaționale pentru a face față. Împrumuturile către Uzbekistan, Tadjikistan și Republica Kârgâză au crescut deja în timpul pandemiei, a avertizat Banca Mondială. Tadjikistanul și Republica Kârgâză ar fi cele mai vulnerabile, fiind posibil să aibă nevoie de pachete suplimentare de sprijin financiar.
Scădere de 11,2% din PIB a economiei ruse
Se estimează că economia Federației Ruse va scădea cu 11,2% în acest an, în timp ce producția din țările est-europene – inclusiv Moldova, Belarus și Ucraina – va fi redusă cu 30,7%.
Economia Ucrainei, care depinde în mare măsură de agricultură, ar putea fi afectată și mai mult dacă accesul la Marea Neagră va continua să fie întrerupt. Porturile Ucrainei au suferit deja o scădere a traficului de peste 75%, iar capturarea Odesei, dacă s-ar întâmpla, ar putea împinge procentul mai sus.
Ca urmare a sancțiunilor, numărul navelor care ancorează în porturile ruse s-a înjumătățit de la începerea invaziei, ceea ce afectează statele din regiune care depind de exporturile ruse și ucrainene. Regiunea este afectată și de o scădere a remitențelor, banii trimiși acasă de lucrătorii care pleacă în străinătate.
”Efectele războiului se răsfrâng ca o cascadă prin legăturile comerciale, financiare și de migrație puternice din regiune, rezultând astfel daune economice considerabile asupra statelor vecine”, se arată în raport.
***