sâmbătă

20 aprilie, 2024

10 ianuarie, 2023

Economia globală este „pe muchie de cuțit” și riscă să intre în recesiune în acest an, au avertizat oficialii Băncii Mondiale (BM), instituția reducând din nou previziunile privind creșterea globală, transmite Financial Times.

Organizația cu sediul la Washington se așteaptă ca economia mondială să crească cu doar 1,7% în acest an, o scădere bruscă față de ritmul de 2,9% din 2022, potrivit celui mai recent raport Global Economic Prospects, publicat marți.

Și perspectivele economice pentru România au fost revizuite în jos. BM anticipează un ritm de creștere de doar 2,6% din PIB în 2023, față de 3,2% estimarea anterioară.


„Riscurile despre care am avertizat în urmă cu șase luni s-au materializat, iar cel mai rău scenariu al nostru este acum scenariul de bază”, a declarat Ayhan Kose, economistul Băncii Mondiale responsabil pentru raport. „Economia mondială este pe marginea prăpastiei și ar putea intra cu ușurință în recesiune dacă condițiile financiare s-ar înăspri.”

Cel mai slab deceniu din ultimul secol

Dacă scenariile adverse ale BM se adeveresc, actualul deceniu ar fi primul după anii 1930 în are s-au materializat două recesiuni globale.

Banca Mondială și-a redus previziunile de creștere pentru 95% din economiile avansate și peste 70% din economiile emergente și în curs de dezvoltare față de estimările din urmă cu șase luni.

Economiile avansate ar urma să înregistreze un ritm de creștere de doar 0,5% din PIB în acest an, în scădere față de aproximativ 2,5% anul trecut, a avertizat BM. În restul lumii, creșterea este de așteptat să rămână neschimbată la 3,4%. Cu toate acestea, excluzând China, statele în curs de dezvoltare vor crește cu 2,7% în acest an, în scădere de la 3,8% în 2022.


Raportul indică drept cauze inflația ridicată, ratele dobânzilor ridicate, investițiile reduse și perturbările cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie pentru revizuirile în scădere a perspectivelor de la nivel global.

Ratele globale ale dobânzilor sunt în medie de 5%, a precizat Kose. O creștere de 1 punct procentual ar reduce creșterea globală în acest an de la 1,7% la 0,6%, PIB-ul pe cap de locuitor scăzând cu 0,3% – odată ce se iau în considerare și modificările demografice anticipate. Acesta, a spus el, întrunește „definiția tehnică a unei recesiuni globale”.

Investițiile în economiile emergente au scăzut îngrijorător

O preocupare și mai mare pe termen lung este scăderea semnificativă a ratei de creștere a investițiilor pe piețele emergente și în economiile în curs de dezvoltare. Aceasta a scăzut de la 11% în 2010 la 3,4% în 2019. Banca se așteaptă ca ritmul să rămână la 3,5% până cel puțin în 2024, limitând perspectivele de creștere viitoare.

„Cu această rată de creștere a investițiilor nu veți avea nicio creștere a ritmului potențial de creștere”, a spus Kose. „Va fi pur și simplu imposibil să facem față provocărilor schimbărilor climatice, sărăciei și sistemelor de sănătate și educație inadecvate.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: