sâmbătă

20 aprilie, 2024

9 aprilie, 2020

Banca Mondială se așteaptă ca România să înregistreze o creștere a economiei cu 0,3% în 2020, în imediata vecinătate a recesiunii. Prognoza se bizuie pe ipoteza că economia „îşi va reveni gradual în a doua jumătate a anului”, potrivit unui raport, publicat joi, care actualizează prognozele pentru ţările Europei Centrale şi de Est (ECE) şi ale Asiei Centrale.

Prognoza aparent optimistă este, totuşi, o corecţie dramatică a celei anterioare, de 3,8%, din urmă cu trei luni.

„Impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei este aşteptat să fie unul substanţial, cel puţin în prima jumătate a anului. Autorităţile au acţionat prompt declarând starea de urgenţă la mijlocul luni martie. (…) Ca urmare, este de aşteptat o creştere economică redusă semnificativ până la 0,3% în 2020, de la un nivel de 3,8% estimat înaintea crizei”, spune raportul citat.


În ciuda ipotezei că economia se va relansa în Semestrul 2, „riscul unei recesiuni în 2020 este substanţial şi în creştere, din cauza efectelor COVID-19, care duc la oprirea unor largi segmente din economia europeană şi la perturbarea lanţurilor globale de aprovizionare”.

De altfel, mai mulţi oficiali, inclusiv directorul general al Fondului Monetar Internaţional, şi ministrul român al Finanţelor Publice au evocat probabilitatea intrării în recesiune a lumii, respectiv a României.

 (Citiţi şi: „Florin Cîțu: România ar putea intra în recesiune/ Măsurile luate până acum echivalează cu 3% din PIB)

„Creşterea are nevoie de sprijinul  substanţial al stimulentelor fiscale,  coordonate la nivel naţional şi european, și concentrate pe cheltuieli legate de stoparea epidemiei, amânarea plăților unor taxe și susținerea cu lichidități a companiilor”, spune raportul Băncii Mondiale.


Ca urmare, deficitul bugetar ar putea ajunge la 5,5% din PIB (față de cel planificat de 3,6%), iar datoria publică va crește până la 41% din PIB la sfârșitul anului 2022, de la 36,3 % în 2018. Chiar și așa, îndatorarea publică rămâne una dintre cele mai mici din UE.

Provocările alternative

„O criză (medicală) mai lungă şi mai gravă decât se anticipează ar afecta perspectivele de creştere şi ar provoca pagube semnificative companiilor şi locurilor de muncă, crescând şomajul şi sărăcia”, spune raportul Băncii Mondiale.

De asemenea, încetinirea economiilor Germaniei și Italiei, principalii parteneri comerciali ai României, ar pune presiuni suplimentare pe economia acesteia.

Impactul asupra pieţei muncii din UE va afecta 18% din românii cu vârste între 18 şi 24 de ani care trăiesc în afara graniţelor, ca şi familoiile lor din România.

Pe termen mediu, „accentul politicii fiscale ar trebui să se reechilibreze gradual înspre mobilizarea investiţiilor, mai ales pe seama fondurilor UE, pentru a sprijini progresele unei convergenţe europene sustenabile şi incluziunea socială”.

Sunt necesare reformele care „ar trebui să ţintească spre îmbunătăţirea eficacitatea administraţiei publice, ersponsabilitatea şi eficienţa companiilor de stat, predictibilitatea reglementărilor şi,în aceeaşi măsură, creşterea capitalului uman, pentru a spori potenţialul economiei şi a diminua marile diferenţe sociale”, conchide Banca Mondială.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: