marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 decembrie, 2018

Sediul BNR

Banca Centrală Europeană (BCE) a emis un aviz negativ pentru propunerea de modificare a legii Statutului Băncii Naţionale a României (BNR), care stipula, printre altele, eliminarea prevederii actuale că administratorii BNR nu răspund civil şi penal pentru deciziile pe care le iau.

Propunerea a fost iniţiată de senatorul Daniel Zamfir, cunoscut ca autor al mai multor iniţiative legislative care au vizat activitatea băncilor.

Avizul negativ al BCE se referă la articolul 25 alineatul (3) din Legea privind Statutul BNR, care prevede că membrii Consiliului de administraţie şi personalul acesteia însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială nu răspund civil sau penal pentru îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de acțiuni cu bună- credinţă şi fără neglijenţă.


Pe de o parte, articolul respectiv transpune în legislaţia naţională principiul independenţei operaţionale a autorităţii de supraveghere bancară, potrivit avizului BCE.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Totodată, eliminarea articolului erspectiv nu schimbă „semnificativ regimul răspunderii”, care este reglementat de Codurile civil şi penal.

Astfel, avizul BCE spune că:

  • „Articolul 25, alineatul (3) încorporează în legislația națională Principiul 2 din Principiile fundamentale pentru o supraveghere bancară eficace ale Comitetului de la Basel pentru supraveghere bancară privind independența, responsabilitatea, resursele și protecția legală a autorităților de supraveghere”
  • Principiul 2 „stabilește că autoritatea de supraveghere ar trebui să dispună de „independență operațională”, iar legile ar trebui să „prevadă protecția legală a autorității de supraveghere și a personalului acesteia împotriva procedurilor judiciare pentru acțiuni efectuate și/sau omisiuni survenite la îndeplinirea cu bună-credință a sarcinilor acestora”.
  • Astfel că, „întrucât Legea privind Statutul BNR se referă exclusiv la răspunderea personalului, fără a face referire la răspunderea BNR ca autoritate de supraveghere, articolul 25 alineatul (3) transpune în parte criteriul citat”.
  • „BCE observă avantajele menținerii articolului 25 alineatul (3) în Legea privind Statutul BNR. În acest mod, atât securitatea juridică, cât și stabilitatea cadrului juridic sunt asigurate în ceea ce privește regimul răspunderii pentru îndeplinirea atribuțiilor de supraveghere prudențială ale BNR.”


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: