Rusiei îi va lua doi ani ca să reducă inflația la ținta de 4%, iar economia Rusiei nu poate supravieţui la infinit pe baza rezervelor financiare, ci va trebui să se transforme pentru a face faţă impactului sancţiunilor internaţionale – sunt primele declarații ale Elvirei Nabiulina, guvernatoarea Băncii centrale a Rusiei, după declanșarea invaziei ruse în Ucraina.
„Perioada în care economia (Rusiei) poate trăi pe baza rezervelor este limitată. Deja în trimestrul al doilea şi al treilea vom intra într-o perioadă de transformări structurale şi de căutare de noi modele de business”, a declarat Elvira Nabiulina, citată de Reuters.
Acest proces va fi însoțit de creșteri de prețuri șpentru anumite produse și inflația, care a ajuns de ja la 17%, va fi peste țintă, dar din cauza ofertei nu a cererii, a spus șefa bănci centrale ruse parlamentarilor statului.
„Ca urmare, nu vom încerca să coborâm (inflația) prin orice mijloace – asta ar împiedica afacerile să se adapteze. Dar creșteresa inflației nu trebuie să fie incontrolabilă”, a mai spus Elvira Nabiulina.
Rata dobânzii de politică monetară a Băncii Rusiei a fost ridicată până la 20% la 4 zile după începerea războiului, dar a fost coborâtă la 17% în 8 aprilie.
Sancțiunile vor începe să afecteze economia
Până acum, sancțiunile impuse Rusiei au afectat mai ales piața financiară, „dar acum vor începe să afecteze tot mai mult economia”, a mai spus oficialul citat.
„Principala problemă va fi legată de restricțiile de import și logistica comerțuliui extern, iar – pe viitor, și de exporturi. (…) Producătorii ruși va trebui să-și găsească noi parteneri, (soluții de ) logistică, sau să se întoarcă la produse de generație anterioară”, a acvertizat guvernatoarea băncii centrale ruse.
Sancţiunile internaţionale au afectat în principal piaţa financiară „dar acum vor începe să afecteze din ce în ce mai mult economia”, a subliniat Elvira Nabiulina.
Banca Rusiei urmează să emită ruble digitale
Banca Rusiei urmează să ia mai multe măsuri pentru a ajuta economia să se adapteze, printre care: flexibilizarea vânzărilor de valută de către exportatori şi emiterea de ruble digitale pentru a permite ruşilor să facă transferuri între portofelele digitale.
Primele teste pentru aceste proiecte sunt prognozate a se derula în a doua jumătate a acestui an, a spus șefa Băncii Rusiei.
Guvernul rus Rusia a ordonat companiilor exportatoare, inclusiv unora dintre cei mai mari producători de energie din lume, de la Gazprom la Rosneft, să-și vândă 80% din veniturile lor valutare pe piață, deoarece capacitatea băncii centrale de a interveni pe piețele valutare a fost redusă.
Banca Rusiei s-ar putea acum să amelioreze termenii acestor vânzări obligatorii.
***