Banca Angliei (BoE) se pregătește să protejeze băncile britanice de riscul de a rămâne fără fonduri în eventualitatea unui Brexit, prin ”blindarea” acestora cu lichidități, potrivit Financial Times care notează că decizia băncii centrale este cel mai recent semn al anxietății autorităților cu privire la rezultatele referendumului din iunie.
Banca Angliei a anunțat că le va acorda băncilor comerciale trei oportunități excepționale chiar înainte și fix după referendumul din 23 iunie de a împrumuta orice sumă de bani. Măsura vizează să prevină repetarea haosului din timpul crizei financiare din 2007-2008.
Apropiați ai cancelarului George Osborne au insistat că decizia băncii centrale nu a fost ”coordonată” cu Trezoreria, dar și că Osborne nu a fost informat înainte ca Banca Angliei să anunțe public măsura. Pe de altă parte, reprezentanții băncii centrale au subliniat că a fost necesar să anunțe public decizia de a organiza sesiuni suplimentare de licitații de lichiditate de îndată ce aceasta a fost luată.
Planul Băncii Angliei servește, însă, la întărirea afirmațiilor cancelarului potrivit cărora o ieșire a Marii Britanii din UE ar crea instabilitatea economică și turbulențe serioase pe piețele financiare.
Pe de altă parte, susținătorii conservatori ai ieșirii țării din UE susțin că Banca Angliei a fost manipulată de Osborne și premierul David Cameron. Jacob Rees-Mogg, membru conservator al comisiei de Trezorerie și un proeminent susținător al Brexitului, a declarat că se teme că Mark Carney, guvernatorul BoE, a fost atras în ceea ce ei numesc ”Proiectul fricii” – o campanie de menținere a Marii Britanii în UE.
”Este important să rămână deasupra confruntării politice, altfel (guvernatorul, n.r.) își va afecta influența și statutul în cadrul BoE”, a spus Rees-Mogg.
BoE a anunțat deja că a început să pună pe picioare un plan de rezervă pentru situația în care britanicii vor vota ieșirea din UE. Cele trei operațiuni repo programate pentru 14, 21 și 28 iunie sunt primul exemplu al unor măsuri concrete în acest sens. Operațiunile repo reprezintă tranzacţii reversibile, destinate injectării de lichiditate, în cadrul cărora o bancă centrală cumpără de la instituţiile de credit active eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei.
Banca Angliei plănuiește să evite un șoc destabilizator cauzat de o eventuală ieșire a țării din UE. ”Aceasta nu este o aventură amuzantă în necunoscut. O ieșirii a Marii Britanii ar afecta locurile de muncă ale oamenilor, mijloacele și nivelul lor de trai. Este cât se poate de serios”, a comentat Osborne la Shnaghai, la summit-ul G20.
În afară de asigurarea fondurilor pentru bănci, oficialii BoE își vor revizui marți evaluarea cu privire la beneficiile aderării Marii Britanii la UE. Totodată, guvernatorul Mark Carney va explica în ce măsură pachetul negociat de Cameron cu UE a atenuat îngrijorările băncii centrale cu privire la faptul că UE ar putea compromite anumite aspecte ale stabilității financiare dacă statele din zona euro ar impune măsuri ce afectează și statele care nu fac parte din blocul monetar.