joi

2 mai, 2024

20 ianuarie, 2015

iohannis-pontaBâlbâieli de politică externă: preşedintele Klaus Iohannis şi-a anulat vizita la Chişinău, însă premierul Victor Ponta a avut intenţia să se alăture marţi unei delegaţii de europarlamentari, care au mers în Republica Moldova, pentru discuţii cu liderii partidelor pro-europene. Aceştia încearcă constituirea unei coaliţii de guvernare după alegerile din 30 noiembrie 2014.

Legat de această vizită au apărut mai multe semne de întrebare: preşedinţia  nu a anunţat oficial vizita din 22-23 ianuarie la Chişinău, însă a devenit publică amânarea ei. Un reprezentant al preşedinţiei din Republica Moldova, citat de presa de la Chişinău, arăta că preşedintele României şi-a amânat vizita în care urma să îl întâlnească pe omologul său, Nicoale Timofti, dar şi pe alți lideri politici.

Motivele au fost doar speculate: faptul că partidele pro-europene nu au reuşit să fomeze o coaliţie de guvernare, fapt pentru care Guvernul şi Parlamentul din republica Moldova nu au desemnată o conducere, dar şi posibila cooptare la putere a comuniştilor.


Luni, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Tatiana Niculescu Bran, declara pentru site-ul jurnalistan.ro, că vizita nu a fost amânată şi că, dacă vor exista schimbări, ele vor fi anunţate. Anunţul a venit după câteva ore, printr-un comunicat de presă al preşedinţiei.

Klaus Iohannis şi Nicolae Timofti au avut o convorbire telefonică în care au stabilit amânarea vizitei preşedintelui României până după formarea unui nou guvern la Chişinău.

“În prezent nu sunt întrunite în Republica Moldova condițiile pentru vizita de stat a Președintelui României, programată inițial pentru 22-23 ianuarie a.c. Ambii înalți oficiali au opinat că alegerea conducerii Parlamentului și validarea unui guvern la Chișinău vor asigura condițiile unui dialog politic cuprinzător și pragmatic, orientat spre susținerea parcursului european al Republicii Moldova”, se arată în comunicatul preşedinţiei române.

Intenţia premierului de a fi marţi la Chişinău

Marţi dimineaţa a apărut informaţia, în presa de la Chişinău, că premierul Victor Ponta va face o „vizită-fulger” în capitala ţării vecine.


O delegaţie a Parlamentului European, din care făceau parte Elmar Brock (PPE), presedintele Comisiei de Afaceri Externe (AFET), liberalul Graham Watson şi vicepreşedintele socialiştilor si democraţilor, Knut Fleckenstein vizitează Chișinăul, pentru a media negocierile care au loc pentru pentru principalele instituții din stat.

Premierul roman a intenţionat să se alăture acestei delegaţii.

În cursul dimineţii a avut însă o întâlnire la Palatul Controceni cu preşedintele Klaus Iohannis, care a avut ca temă situaţia creată de aprecierea francului elveţian. Ulterior, a avut o întâlnire cu ambasadorii statelor UE la Bucureşti, întâlnirea obişnuită pe care o are de două ori pe an.

Premierul  renunţat, în final, la vizita la Chişinău, au spus surse guvernamentale pentru cursdeguvernare.ro. Motivele nu au fost precizate, însă surse politice citate de Mediafax invocă instabilitatea politică de la Chişinău.

Analiştii consultaţi de cursdeguvernare.ro susţin că vizita vreunuia dintre reprezentanţii României nu ar fi fost oportună, atâta vreme cât la Chişinău negocierile privind coaliţia nu sunt finalizate. Unii susţin că preşedintele Klaus Iohannis nu trebuia să îşi anuleze vizita, având în vedere că s-ar fi întâlnit cu omologul său, Nicolae Timofti, un preşedinte care are mandat până în 2016.

Alţii, dimpotrivă, cred că în ciuda dorinţei preşedintelui României de a face vizita la Chişinău cât mai repede după preluarea mandatului, şeful statului moldovean are acum ca prioritate formarea coaliţiei, o chestiune complicată având în vedere cum merg negocierile şi nu ar fi înaintat o invitaţie pentru această perioadă.

În mod tradiţional, miniştrii de Externe români şi preşedinţii României fac prima sau printre primele vizite din mandat la Chişinău. Este o decizie firească de politică externă.
Şeful diplomaţiei, Bogdan Aurescu, a fost prezent la Chişinău a doua zi după alegerile din Republica Moldova, unde şi-a exprimat speranţa că forţele pro-europene vor reuşi să facă un guvern cât mai curând.

Situaţia de la Chişinău

Partidele pro-europene de la Chişinău încearcă să formeze coaliţia de guvernare şi evaluează cooptarea sau nu a comuniştilor la putere, pentru a avea mai apoi, în 2016, o majoritate capabilă să aleagă preşedintele ţării.

Marţi este o zi de negocieri intense şi decisive în Republica Moldova, având în vedere că miercuri este convocată reuniunea parlamentului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: