fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Alarmă în Indexul BM: Copiii români nu vor atinge decât 58% din potențialul lor de productivitate

În medie, un copil născut acum în România va atinge doar jumătate din potențialul unui adult cu stare de sănătate bună și complet educat, atrage… Mai mult

17.09.2020

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

BAC-ul special: cum ajung sportivii români cei mai buni la carte. Avalanşă de olimpici la tenis cu piciorul, biliard, radioamatorism sau rock

de Dollores Benezic 10.5.2012

Între 19 mai și 1 iunie, la Bacău, se dă Bacalaureatul special al olimpicilor, organizat mai devreme de Ministerul Educației pe motiv că sportivii participă la competiții internaționale în perioada BAC-ului național. Tradiția asta durează deja de mai mulți ani și deși inițial sesiunea specială a fost concepută pentru olimpicii la materiile școlare (matematică, fizică, română) s-a extins în timp și asupra sportivilor, ca să ajungă azi să-i cuprindă pe toți membrii loturilor naționale lărgite de la orice sport, fie olimpic sau neolimpic.

Situaţia la BAC-ul special

 • 900 de înscriși la BAC-ul special 2012, cu 50% mai mulți decât în 2011
 • procentul de promovabilitate la BAC-ul special din 2011 a fost de 99%, în timp ce la BAC-ul național nu a atins 50% după două sesiuni
 • printre înscriși se află elevi care practică sporturi ce nu au legătură cu olimpiada: tenis cu piciorul, biliard, motociclism, arte marțiale, gimnastică aerobică, radioamatorsim sau … muzică rock
 • oficialii din sport admit neoficial că se fac blaturi
 • oficialii din Ministerul educației dau vina pe federațiile sportive

Anul acesta a crescut cu 50% numărul înscrișilor la BAC-ul special, comparativ cu anul trecut. Motivația dată de oficialii din Ministerul Educației este aceea că „anul ăsta avem Olimpiada la Londra și de asta avem mai mulți înscriși”. Neoficial, chiar și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Sport (ANS) admit faptul că această sesiune specială este o modalitate aproape sigură de a lua BAC-ul.

Anul trecut rata de promovabilitate la BAC-ul special, desfășurat la Râmnicu Vâlcea, a fost de aproape 99%, în timp ce la BAC-ul național nu a ajuns la 50%. Vestea că la „BAC-ul olimpicilor” se trece mai ușor i-a făcut pe mulți să se orienteze spre diverse sporturi în ultimele luni. Așa am ajuns să avem pe lista de BAC special peste 900 de înscriși, în timp ce Comitetul Olimpic Român își face griji că nu va avea nici 100 de sportivi reali pe care să-i trimită în delegația națională la Londra.

Radioamatorism, rock și tenis cu piciorul

Fostul ministru al educației, Cătălin Baba, a emis un ordin privind desfășurarea Bacalaureatului special „pentru absolvenții de liceu participanți la loturile naționale lărgite ce se pregătesc pentru Olimpiadele și Concursurile Internaționale”. Ordinul stabilește că BAC-ul se va desfășura la Bacău în două centre – din cauza numărului mare de înscriși – și numește președinții comisiilor de evaluare, în persoanele unor profesori locali de la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău.

În ordin se spune că materiile și condițiile de BAC vor fi aceleași ca la Bacalaureatul național, responsabilă cu acestea și cu întocmirea listelor cu elevii participanți fiind Direcția Generală Educație și Învățare pe Tot Parcursul Vieții.

Consultând lista cu înscriși la BAC-ul special constatăm că numai 40 dintre ei sunt olimpici la materii școlare (matematică, fizică, biologie, informatică), restul de până la 916 sunt sportivi de 18 ani, absolvenți de clasa a 12-a și care, teoretic, se pregătesc pentru olimpiade sau concursuri internaționale.

Printre sporturile practicate pe lista celor care dau BAC-ul anul acesta la Bacău sunt:

50 de practicanți de arte marțiale-karate, aproape 120 de atleți, 37 de baschetbaliști, șase jucători de biliard, 11 care se dau cu sania bob, 41 de boxeri, 62 de canotori, 11 cicliști, șapte dansatori sportivi, 23 de fotbaliști și trei care practică tensi cu piciorul, șase de la gimnastică aerobică, 10 gimnaste, 13 cu halterele, 42 de handbaliști, 30 de sportivi de la hochei pe gheață și pe iarbă, 34 de jodo, 43 de caicaiști, 57 de la lupte, trei de la motociclism, 30 de la natație, 5 patinatori, 29 de poloiști, 43 de rugbiști, 25 de schiori, 21 scrimeri, 33 de tenismeni de masă și de câmp, 11 care practică tir-ul cu arcul, 23 de voleibaliști, trei care vor merge la „orientare sportivă”, unul care se ocupă de „radioamatorism”, unul care participă la concursul Global-rockstar.Rio+20 Global Youth Music Contest” și unul care participă la programul de voluntariat White Sulphur Springs.

Ministerul Educației pasează răspundere la federațiile sportive

Liliana Preoteasa, directoarea Direcției Generale Educație și Învățare pe Tot Parcursul Vieții din cadrul Ministerului Educației, spune că există o explicație „științifică” pentru numărul mare de participanți la BAC-ul special de anul ăsta. „Olimpiada de la Londra e explicația. Merg mulți acolo. În ceilalți ani nu am avut atâtea competiții sportive și nici olimpiadă”, a explicat Preoteasa. La întrebarea dacă, totuși, ministerul verifică în vreun fel aceste liste, Preoteasa a pasat răspunderea la federațiile sportive: „noi nu am trecut pe listă decât ce am primit de la federații. Au semnat și ștampilat. Anul acesta le-am cerut și explicații cu privire la concursurile la care merg elevii.”

Oficialul MEC a ținut să ne asigure că și BAC-ul special se va desfășura la fel de strict ca și cel național, cu camere de luat vederi, și că nu e niciun avantaj că îl dai mai devreme sau odată cu toată lumea. „Ministerul face tot ce ține de el ca examenul să se desfășoare în condiții de completă onestitate și transparență. Dacă aveți semnale că pe acea listă se află și copii care nu au ce căuta acolo vă rog să ni le spuneți”.

Preoteasa a mai precizat că procentul mare de promovare la BAC-ul special nu s-ar datora condițiilor mai relaxate de examen, ci faptului că „acești copii sunt mai motivați să reușească”.

Cum se ia BAC-ul special

Un profesor care a participat la mai multe examene de Bacalaureat ne-a explicat cum decurge examenul național și de ce nu contează atât de mult amplasarea camerelor de luat vederi în centrele de examinare de la Bacău.

Acesta spune că la examenul național lucrările elevilor sunt strânse în pachete de la fiecare clasă sau liceu și distribuite aleator în alte centre de examinare, precum cărțile de joc. Astfel că nimeni nu are cum să știe cine îi va corecta cu adevărat lucrarea.

Or, atunci când îi aduni pe toți din toată țara într-un singur oraș și se știe cine e președinte de comisie, cine face parte din comisii, și că toate lucrările se corectează acolo, local, tot examenul se transformă într-o formalitate”, ne-a explicat profesorul care dorește să-și păstreze anonimatul.

Profesorul susține că organizarea Bacalaureatului special a degenerat mult de-a lungul anilor, de la un examen destinat strict olimpicilor, care oricum aveau un statut special printre elevi, la unul „de masă”, care nu mai are nicio legătură nici cu educația, nici cu spiritul olimpic.

Ce caută sporturile de iarnă la Olimpiada de vară?

Un reprezentant al Agenției Naționale pentru Sport (ANS), care nu a dorit să comenteze oficial situația, a admis că „lista participanților la BAC-ul special 2012 este aberantă”. El spune că și în alți ani federațiile mai făceau „blaturi” dar că listele erau verificate de ANS și periate. Anul acesta lista a ajuns direct la Ministerul Educației care nu are cum să verifice dacă cine e pe listă e în realitate și în vreun lot național de sport.

Omul spune că la polo de exemplu sunt 30 de elevi pe listă, dar numai cinci maxim opt sunt în loturile naționale. La atletism sunt câteva sute pe toată țara. E exclus ca 120 dintre ei să aibă 18 ani, câți sunt pe listă. La rugby nu e nicio competiție în vara asta. Pe listă sunt și sporturi neolimpice sau de iarnă, care nu au motiv să devanseze Bacalaureatul. La fotbal, din nou, nu există nicio competiție de vară.

Surse din sport susțin că în aceste zile chiar Comitetul Olimpic Român se teme că nu va reuși să strângă o sută de participanți la Olimpiada de la Londra. „Se tem ca nu cumva să avem participarea cea mai proastă din istorie la olimpiadă”, a explicat sursa citată.

Alin Păunescu, inspector general în Ministerul Educației, reponsabil cu Educația Fizică, susține că nu e nimic în neregulă cu lista de BAC special, că e normal să se adune atâția oameni de la peste 60 de federații sportive câte are România. Păunescu, însă, recunoaște și el că nu are cum să verifice acele liste primite de la federații și că le crede pe cuvânt. „Nu putem să-i bănuim de rea credință, dar nici să-i verificăm. Noi punem doar o semnătură și o ștampilă și trimitem lista mai departe, nu avem noi căderea să controlăm federațiile!”.

În condițiile în care noul ministru al educației este un susținător al Bacalureatului în trei trepte, este posibil ca toată strădania sportivilor să fie în zadar. Probabil că la BAC-ul național de anul acesta nu va mai fi „măcelul” din 2011.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.5.2012

6 comentarii

 1. polimedia.us/fain
  12.5.2012, 6:59 pm

  BAC-ul special- cum ajung sportivii romani cei mai buni la carte…

  continuare, detalii si analiza aici….

 2. YO7LLA
  14.5.2012, 10:57 am

  Desi consider cursdeguvernare.ro un site cu articole pertinente, ma simt dator sa comnetez atunci cand constat ca un articol nedocumentat aduce prejudicii unor discipline sportive.
  Sportul radioamatorism este un sport care nu ar trebui scris in ghirimele. Cu o minima documentare, autoarea ar fi aflat ca desi nu este un sport olimpic, exista aproximativ 2000 de radioamatori sportivi in Romania. Radioamatorii sunt de toate varstele, iar o persoana care da BAC-ul, mi se pare fundamentat statistic.
  Precizari:
  1. Sunt radioamator si nu cunosc persoana care beneficiaza de facilitatea examinarii in avans.
  2. Un alt sport in ghirimele este orientare turistica, sport necunoscut mie. Am cautat sa vad despre ce este vorba si am gasit urmatorul articol despre un tanar remarcabil: http://www.gsp.ro/gsp-special/superreportaje/orientare-sportiva-un-sport-prea-putin-cunoscut-florin-tuncu-vreau-sa-vad-lumea-asa-cum-este-ea-facuta-174012.html

 3. irina potinga
  17.5.2012, 7:09 pm

  eu sunt sportiva de 12 ani la biatlon. daca ceva poate face tara asta pt noi, care aducem atat de multa faima Romaniei este sa ne sustina in ceea ce priveste BAC-ul… cautati probleme acolo unde sunt! Sportivii romaniei sunt subapreciati pt ca la noi se vb doar despre lucruri rele care ne trag tara in jos, cand exista atat de multe rezultate la atat de multe sporturi.:)

 4. Gratian
  13.6.2012, 7:59 am

  Fiecare cu talentul lui,nu le poti avea pe toate.Multi dintre ei nu aveau ce cauta acolo,s-au gandit ca este mai usor,asa ca si-au incercat norocul.Indiferent unde ar fi dat bacul,rezultatul ar fi fost acelasi.ce sa scoti de unde nu este?!
  Bravo parintilor si federatiilor sportive care incurajeaza “corectitudinea” in tara asta!

 5. leo
  27.6.2012, 1:26 pm

  Cred ca adevaratii sportivi sunt apreciati la adevarata lor valoare,la bac s-au prezentat pseudo-sportivi.putini dintre ei au adus sau vor aduce faima Romaniei.asa ca de ce sa fie ajutati?ce au ei in special de ceilalti absolventi de clasa a 12-a?!

 6. Daniel
  12.11.2012, 9:11 pm

  Eu fac fotbal de 9 ani si mi se pare corect ca sportivii sa aiba la BAC ceva mai usor deoarece noi nu prea avem timp sa studiem ca si ceilalti copii care stau in fata calculatorului si invata.

Lăsați un comentariu


Stiri

Exit-poll București: 47,2% Nicușor Dan, 39% Gabriela Firea. PNL și USR-PLUS câștigă 4 din cele 6 sectoare

Razvan Diaconu

Nicușor Dan – 47,2%, Gabriela Firea – 39% – este rezultatul exit-poll-ului la finele zilei de 27 septembrie la alegerile locale pentru Capitală. Sondajul a… Mai mult

Europa

Ultraconservatorii iranieni susțin că Iranul are o nouă rachetă balistică

Iulian Soare

Gărzile Revoluţionare, armata ideologică a Iranului, au dezvăluit duminică o nouă rachetă balistică anti-navă, cu o rază de acţiune “probabilă” de peste 700 km, pe… Mai mult

Europa

Ciocniri armate între Armenia și Azerbaijan: Turcia a anunțat că sprijină Azerbaidjanul. Bogdan Aurescu: Evoluția situației este tulburătoare

Iulian Soare

Ciocniri armate între forțele azere și cele armene au izbucnit duminică, ca urmare a reaprinderii conflictului privind regiunea Nagorno-Karabakh, disputată de cele două țări. Armenia… Mai mult

Stiri

Cel mai mare număr de pacienți Covid-19 în terapie intensivă, de la începutul pandemiei

Vladimir Ionescu

Duminică 27 septembrie, la terapie intensivă sunt internați 535 de pacienți infectați cu noul coronavirus (COVID – 19), cel mai mare număr de pacienți în… Mai mult

Europa

Referendum: Elvețienii au respins proiectul împotriva liberei circulații a în UE

Iulian Soare

Alegătorii elvețieni au respins într-o mare proporție  încercarea unui partid de dreapta de a determina renunțarea la acordul cu Uniunea Europeană care permite libera circulație… Mai mult

Stiri

CNN – analiză: China crește agresivitatea pretențiilor teritoriale și sporește tensiunile din Asia

Iulian Soare

De la preluarea puterii în 2012, președintele chinez Xi Jinping a contribuit la consolidarea poziției Chinei ca superputere globală și a promovat o politică externă… Mai mult

Stiri

Locurile de muncă – un bilanț în 2019: Sănătatea câștigă salariați pe fondul majorării de venituri, dar din Educație continuă să plece oameni

Raluca Florescu

Deși a condus topul majorărilor salariale în 2019, Educația a continuat să piardă angajați. Nu același lucru se poate spune despre sistemul sanitar, unde numărul… Mai mult