marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 decembrie, 2016

victor ciorbeaAvocatul Poporului anunţă că va decide abia după formarea noului guvern dacă sesizează CCR în legătură cu constituţionalitatea legii care interzice condamnaţilor penal să facă parte din Executiv.

„În ultimele zile, Avocatul Poporului a primit o serie de petiţii având ca obiect art. 2 din Legea nr. 90/2001.În acelaşi timp a constatat apariţia în spaţiul public a unor dezbateri politice cu privire la subiectul sus-menţionat.

În acest context, Avocatul Poporului precizează că decizia privind constituţionalitatea sau neconstituţionalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001 va fi luată după finalizarea procesului politic şi instituţional de învestire a viitorului Guvern”, se menționează într-un comunicat al instituției remis luni.


Săptămâna trecută, Avocatul Poporului s-a autosesizat și Serviciul Contencios Constituţional a început analiza privind oportunitatea sesizării Curţii Constituţionale în legătură cu Articolul 3 din Legea 90 din 2001:

Art. 2
    Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1).

„În urma dezbaterilor din mass-media legate de unele prevederi ale Legii nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor şi pentru evitarea oricăror speculaţii, Avocatul Poporului precizează că Serviciul Contencios Constituţional a fost însărcinat să analizeze oportunitatea sesizării din oficiu a Avocatului Poporului cu privire la problematica generată de unele prevederi ale Legii sus-menţionate.

Avocatul Poporului precizează că orice demersuri va întreprinde în perioada următoare, acestea vor fi în conformitate cu Constituţia şi legile statului”, anunța săptămâna trecută instituția.


În ultimele sale apariții, liderul PSD a lăsat de înțeles că nu el va fi propunerea de premier pe care o va prezenta miercuri, la Palatul Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis se va consulta miercuri cu reprezentanții PSD, PNL, USR și UDMR, iar joi cu cei ai ALDE, PMP și ai grupului minorităților naționale din Parlament, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit acesteia, consultările președintelui țării cu formațiunile politice parlamentare vor începe miercuri, la ora 11,00, cu delegația PSD, urmând ca de la 12,30 șeful statului să se întâlnească cu reprezentanții PNL, de la ora 14,00 cu cei ai USR, iar de la ora 15,00 cu UDMR.

Consultările vor continua joi, de la ora 11,00, când la Cotroceni este așteptată delegația ALDE, urmată de la ora 12,00 de delegația PMP, iar de la 13,00 — delegația grupului minorităților naționale.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: