vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 ianuarie, 2017

victor ciorbeaAvocatul Poporului, Victor Ciorbea, va sesiza joi Curtea Constituțională cu privire la Legea 90/2001, conform căreia pot fi membri ai Guvernului doar persoane care nu au suferit condamnări penale și care nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

În privința argumentelor aduse în sesizarea către CCR, Victor Ciorbea a spus, miercuri, potrivit Agerpres: „Sunt argumente beton. Veți vedea câte texte din Constituție, din diverse convenții internaționale, sunt încălcate”.

”Mâine după ce înregistrez la Curte, că e normal să ajungă la Curte… o primiți foarte frumos, cu explicații, am făcut o sinteză de cinci pagini, din vreo 15 — 17. (…) E în temeiul acelei autosesizări despre care v-am anunțat demult”, a mai declarat Victor Ciorbea.


Întrebat care este scopul acestei sesizări, el a afirmat: ”Scopul esențial este acela de a asigura o legislație normală, firească și asigurarea echilibrului între puterile statului. Mâine primiți punctul de vedere oficial, după ce e înregistrat”.

El a negat că ar fi discutat cu președintele PSD, Liviu Dragnea, despre acest subiect.

”Nu, de ce să discut? Pentru că nu vizează cazul dlui Dragnea, vizează o reglementare de ansamblu. O să vă dau exemple dacă vreți mâine, după ce vedeți comunicatul, o să vă dau explicații că într-adevăr nu se referă la o singură persoană și nu se referă la cinci persoane, ci în general la toată legislația în materie. Dacă va fi o contestare, este făcută pentru asigurarea unei reglementări unitare între toate cele trei puteri ale statului. Deci, nu favorizează pe nimeni. S-ar putea să se îngreuneze regimul respectiv dacă Curtea Constituțională și Parlamentul vor opta pentru o asemenea soluție. Deci, nu interpretați înainte de a ști despre ce e vorba”, le-a mai precizat Ciorbea jurnaliștilor.

Întrebat care este motivul principal pentru care acel articol din lege care se referă la condamnările penale ar fi neconstituțional, Avocatul Poporului a afirmat: ”Faptul că se creează un dezechilibru între cele trei puteri ale statului prin reglementările existente în materie și necesitatea de a asigura un echilibru deplin între aceste puteri. Ideea este amplu dezvoltată și mai sunt cel puțin 3-4 argumente, sunt încălcate, în afară de multe articole din Constituție, și multe articole din convenții internaționale”.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: