marți

7 mai, 2024

6 octombrie, 2021

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul stopării internărilor și intervențiilor chirurgicale considerate ca nefiind urgente și atrage atenția că măsura este discriminatorie și poate avea consecințe „dezastruoase” asupra bolnavilor cu alte patologii decât Covid-19.

Toate internările și intervențiile chirurgicale care nu sunt urgențe se suspendă pentru 30 zile, din cauza presiunii exercitate de valul 4 al epidemiei Covid-19 asupra spitalelor, a anunțat luni șeful DSU, Raed Arafat. Toate spitalele devin, astfel, spitale Covid.

Măsurile care însoțesc această decizie:

  • Măsurile sunt aplicabile pe baza analizei medicului curant de specialitate. Medicul respectiv va argumenta în foaia de observaţie care este motivaţia medicală ce impune necesitatea internării pacienţilor. „Adică, fiecare caz este analizat de medicul care tratează cazul respectiv şi decide dacă poate fi reprogramat, poate fi amânat sau dacă trebuie neapărat să fie tratat în această perioadă în unitatea respectivă”, a precizat Raed Arafat.
  • Managerii unităţilor publice cu paturi vor distribui personalul care devine disponibil către structurile care tratează pacienţii COVID.


„Deşi înţelegem situaţia epidemiologică gravă în care ne aflăm, atragem atenţia că dreptul cetăţenilor la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat nu poate fi îngrădit, neexistând pentru aceştia decât opţiunea efectuării actului medical în unităţi sanitare private. Astfel, situaţia de mai sus creează premisele discriminării acestei categorii de cetăţeni, situaţie care, în opinia noastră, este de neacceptat”, a declarat Renate Weber, citată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

În situaţia în care suspendarea internărilor pentru intervenţii chirurgicale se va realiza prin act administrativ (ordin), emis de un organ administrativ fără personalitate juridică (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă) sau prin ordin al ministrului Sănătăţii, este neconstituţional şi nelegal, în măsura în care permite dispunerea unor măsuri de restrângere a exerciţiului dreptului persoanelor de a beneficia de asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat.

Constituţia României prevede clar că restrângerea poate fi făcută numai prin lege, în acest sens existând şi numeroase decizii ale Curţii Constituţionale, explică Avocatul Poporului.

Instituția a trimis Ministerului Sănătății și secretarului de stat MAI Raed Arafat o serie de întrebări referitoare la acest ordin de ministru.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: