duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 octombrie, 2021

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul stopării internărilor și intervențiilor chirurgicale considerate ca nefiind urgente și atrage atenția că măsura este discriminatorie și poate avea consecințe „dezastruoase” asupra bolnavilor cu alte patologii decât Covid-19.

Toate internările și intervențiile chirurgicale care nu sunt urgențe se suspendă pentru 30 zile, din cauza presiunii exercitate de valul 4 al epidemiei Covid-19 asupra spitalelor, a anunțat luni șeful DSU, Raed Arafat. Toate spitalele devin, astfel, spitale Covid.

Măsurile care însoțesc această decizie:

  • Măsurile sunt aplicabile pe baza analizei medicului curant de specialitate. Medicul respectiv va argumenta în foaia de observaţie care este motivaţia medicală ce impune necesitatea internării pacienţilor. „Adică, fiecare caz este analizat de medicul care tratează cazul respectiv şi decide dacă poate fi reprogramat, poate fi amânat sau dacă trebuie neapărat să fie tratat în această perioadă în unitatea respectivă”, a precizat Raed Arafat.
  • Managerii unităţilor publice cu paturi vor distribui personalul care devine disponibil către structurile care tratează pacienţii COVID.
Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.


„Deşi înţelegem situaţia epidemiologică gravă în care ne aflăm, atragem atenţia că dreptul cetăţenilor la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat nu poate fi îngrădit, neexistând pentru aceştia decât opţiunea efectuării actului medical în unităţi sanitare private. Astfel, situaţia de mai sus creează premisele discriminării acestei categorii de cetăţeni, situaţie care, în opinia noastră, este de neacceptat”, a declarat Renate Weber, citată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

În situaţia în care suspendarea internărilor pentru intervenţii chirurgicale se va realiza prin act administrativ (ordin), emis de un organ administrativ fără personalitate juridică (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă) sau prin ordin al ministrului Sănătăţii, este neconstituţional şi nelegal, în măsura în care permite dispunerea unor măsuri de restrângere a exerciţiului dreptului persoanelor de a beneficia de asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat.

Constituţia României prevede clar că restrângerea poate fi făcută numai prin lege, în acest sens existând şi numeroase decizii ale Curţii Constituţionale, explică Avocatul Poporului.

Instituția a trimis Ministerului Sănătății și secretarului de stat MAI Raed Arafat o serie de întrebări referitoare la acest ordin de ministru.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: