Parlamentul a votat în unanimitate, luni, să dea un aviz favorabil pentru referendumul propus de președintele Klaus Iohannis.
Declarațiile politice rostite de la tribuna parlamentului au arătat însă că puterea și opoziția nau opinii diferite față de această inițiativă prezidențială.
PSD a vorbit despre faptul că nu este nevoie ca românii să fie consultați, pentru că e foarte limpede că își doresc continuarea luptei anticorupție. ALDE a cerut președintelui României să renunțe la acest referendum și mai bine să folosească în sănătate fondurile pentru organizarea acestei consultări populare.
PNLa arătat că este nevoie de un angajament ferm pentru lupta anticorupție, având în vedere că actuala guvernare a încercat să schimbe codurile penale și să le modifice în favoarea unor politicieni cu probleme penale.
După avizul dat de Parlament, președintele Klaus Iohannis va decide care vor fi întrebările, precum și data consultării populare. Va urma o perioadă de campanie de 30 de zile, ca în cazul oricăror alegeri. Pentru ca referendumul să fie valid, este necesară o prezență la vot de 30 la sută dintre românii cu drept de vot.
Președintele Iohannis a anunțat pe data de 23 ianuarie, într-o declarație de la Palatul Cotroceni, că va începe demersurile privind organizarea unui referendum pe tema grațierii și a modificării legislației în materie penală. Demersul a fost provocat de adoptarea în guvern a ordonanței de modificare a Codului penal.
Un răspuns
TOATA ACEASTA BATAIE DE JOC DIN ULTIMELE ZILE, A PSD-ULUI SI GUVERNULUI FATA DE ROMANI SI FATA DE PROTESTATARI, ESTE POSIBILA PENTRU CACI ACTUALA CONSTITUTIE NU OFERA PARGHII DE CONTROL PERMANENT AL ALESILOR DE CATRE ALEGATORI !
SOLUTIA ? MODIFICAREA CONSTITUTIEI !
REFERENDUM cu privire la modificarea Constitutiei Romaniei
CEREM D‐LUI PRESEDINTE AL ROMANIEI SA INITIEZE UN REFERENDUM IN CARE ROMANILOR SA LI SE PUNA URMATOAREA INTREBARE:
SUNTETI DE ACORD CU MODIFICAREA CONSTITUTIEI ROMANIEI, ASTFEL INCAT EA SA CONSACRE DREPTUL POPORULUI SA DECIDA PRIN REFERENDUM CU PRIVIRE LA:
‐dizolvarea parlamentului si a consiliilor locale
‐demiterea celor care au fost alesi de catre popor
‐adoptarea sau anularea unor acte normative
‐orice problema de interes national sau local
Daca Constitutia va contine astfel de prevederi, atunci -cei alesi ( parlamentari, primari, etc.) vor trebui sa tina seama de interesele si dorintele alegatorilor, deoarece in caz contrar ,,vor fi trimisi la plimbare ” -poporul nu va mai fi nevoit sa protesteze, deoarece toate dorintele majoritatii alegatorilor pot fi aduse la cunostiinta alesilor si impuse prin referendum
SEMNEAZA PETITIA !
https://www.petitieonline.com/…