joi

25 aprilie, 2024

14 iunie, 2019

România nu a mai respectat prevederile Legii responsabilităţii fiscale începând cu anul 2016, iar inflaţia continuă să crească, peste limita țintită de banca centrală (BNR), a avertizat, vineri, Isabel Grilo, şef de unitate la Direcţia Generală pentru Afaceri Economice şi Financiare din Comisia Europeană (CE).

„ Un element care este o sursă de îngrijorare este presiunea inflaţionistă, care se acumulează şi poate aţi şi simţit-o direct. Inflaţia a crescut şi urmează să crească în continuare, probabil va depăşi limita superioară stabilită de BNR ca ţintă fixată”, a declarat Isabel Grilo, citată de Mediafax.

Inflaţia anuală s-a situat la 4,1% în mai, pentru a doua lună consecutiv (4,4% după metodologia IAPC), după ce anterior statistica îi luase prin surprindere pe analiști (un sondaj Reuters propunea 3,9%). BNR s-a văzut nevoită să majoreze la 3%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, peste propria țintă de 2,5%.


Oficialul de la Bruxelles dă, în context, un semnal de alarmă privind nerespectarea regulilor din Legea responsabilităţii fiscale , „care din păcate nu s-au aplicat încă din 2016”.

„În România există o serie de reguli care au fost ignorate sau pur şi simplu ocolite. Este o preocupare, ele există cu un motiv”, a declarat Isabel Grilo, căreia nu i-a scăpat creşterea deficitului contului curent.

„Şi inflaţia de bază a crescut, ceea ce înseamnă că există motive de îngrijorare şi trebuie să ne gândim la măsuri pentru a limita această evoluţie a inflaţiei. Acestea sunt motivele pentru care suntem îngrijoraţi de opţiunile fiscale ale României, vedem creşteri ale deficitului fiscal, observăm o creştere a deficitului contului curent”, a mai spus oficialul european.

Pensiile

„La pensii vedem OUG din 2018 cu o serie de prevederi care au afectat negativ sectorul. Au putut determina anumite devieri. Vedem schimbări ale situației privind cerințele de capital pentru aceste fonduri de pensii. Comisia Europeană a încurajat mereu evoluția și dezvoltarea Pilonului II al sectorului de pensii pentru că ajută diversificarea beneficiilor de pensii. Aceste modificări au dus la creșterea datoriei publice”, a mai declarat Isabel Grilo, în cadrul evenimentului „Semestrul European: Lansarea recomandărilor specifice de țară pentru România”.


Oficialul european a adăugat că noua Lege a pensiilor „a introdus o serie de modificări în sistem și credem că acestea creează un pericol privind sustenabilitatea sistemului public de pensii, primul pilon, din cauza unei creșteri necontrolate a cheltuielilor, dacă simultan nu vor crește și veniturile în sistemul de pensii”.

De asemenea, Isabel Grilo a susținut că evoluțiile legislative ale României din sectorul bancar „au mărit nesiguranța în funcționarea acestui sector și a altor sectoare, precum fondurile de pensii, energia sau telecomunicațiile”.

Taxele necolectate şi deficitul bugetar

Reprezentanta Comisiei Europene şi-a exprimat îngrijorarea şi în privinţa colectării impozitelor din România.

„Este nevoie de a îmbunătăţi colectarea impozitelor şi conformarea fiscală. Impozitele în diverse domenii. Un aspect foarte vizibil al acestei colectări insuficiente, anume TVA. Care ar trebui să fie veniturile din TVA. Nu se colectează o parte importantă. Este peste 36% în România iar media în UE este de 12% în UE. Asta duce la creşterea deficitului”, a mai spus Isabel Grilo.

Raportul Comisiei Europene aferent Prognozei de primăvară 2019 pervede că deficitul bugetar ar putea creşte la 3,5% în 2019.

România nu a respectat nici solicitarea CE de corectare a deficitului structural şi ca urmare obiectivul bugetar pe termen mediu, și anume un deficit structural de 1 % din PIB, nu va fi realizat.

”Pe baza datelor privind rezultatul bugetar pe 2018, s-a constatat că România a înregistrat o abatere semnificativă de la ajustarea recomandată în 2018”, spune raportul aferent Semestrului European.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: