sâmbătă

20 aprilie, 2024

15 iulie, 2019

Americanii de la ExxonMobil au informat vineri Guvernul că doresc atragerea unui nou partener pentru exploatarea gazelor naturale din perimetrul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, concesiune deținută împreună cu OMV Petrom.

„Mai caută un investitor, vor să mai aducă pe cineva în proiect, un al treilea partener, dar Exxon va rămâne operator. Nu au venit deja cu un nume. Acesta este un proces de durată, este vorba de mai multe luni în care Agenţia pentru Resurse Minerale să aprobe acest lucru, iar noul partener are dreptul să consulte datele”, potrivit unor surse guvernamentale  citate de Agerpres.

Reprezentanţii ExxonMobil Exploration and Production România nu au dorit să comenteze aceste informaţii, dar de câteva luni înainte au loc întâlniri dintre aceștia și oficiali guvernamentali care nu s-au soldat cu rezultate mulțumitoare, potrivit altor surse din piață.


Atragerea de noi parteneri într-un asemenea proiect este mai degrabă un averstiment, căci  nu poate fi justificată de nevoia de împărțire a riscului, ExxonMobil fiind una dintre cele mai mari companii de profil din lume, iar proiectul din Marea Neagră nu este și cel mai mare.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze, însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie.

În mai, raportul financiar pentru primul trimestrul al OMV Petrom arăta că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde în zăcământul Neptun din Marea Neagră.

„Neptun Deep: mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi vom continua dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat„, susţin oficialii OMV Petrom.


Potrivit acestora, un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor, reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea investiţiilor viitoare ale companiei, atât onshore (pe uscat), cât şi offshore (pe mare).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: