Parlamentul a adoptat Legea prin care se impozitează cu 16% şi veniturile obţinute de zilieri, actul normative trecând marţi de Camera Deputaţilor, cu 158 voturi “pentru”, 128 “împotrivă” şi două abţineri.
Lege privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, iniţiată de Guvern, va fi trimisă la preşedintele Traian Băsescu, pentru promulgare.
Ce prevede Legea:
– Un zilier poate lucra 90 de zile într-un an, după care poate fi angajat pe perioadă determinată, cu plata contribuţiilor la asigurările sociale.
– Angajatorul are obligaţia să plătească zilierului, la sfârşitul fiecărei zile de lucru, remuneraţia convenită şi să asigure, pe propria cheltuială, echipamente de lucru şi de protecţie care se impun potrivit specificului activităţii desfăşurate de zilier.
– Durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată de un zilier este de minimum 8 ore pe zi. Chiar dacă părţile convin mai puţine ore de muncă pe zi, zilierul este plătit obligatoriu pentru opt ore.
– Un zilier major nu poate munci mai mult de 12 ore pe zi, durata maximă fiind înjumătăţită în cazul zilierilor minori, cu capacitate de muncă.
– Vârsta minimă la care poate fi angajată o persoană ca zilier este de 16 ani.
– Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de zilieri cade în sarcina lucrătorului.
Sancţiuni:
– Amendă contravenţională de 1.000-2.000 de lei pentru angajatorul care oferă zilierului o remuneraţie brută orară mai mică decât nivelul stabilit prin hotărâre de guvern.
– Amendă între 2.000 şi 3.000 de lei pentru angajatorul care angajează zilieri fără să înfiinţeze un registru de evidenţă a zilierilor sau fără să-i înregistreze pe aceştia în registru. Amenda se va acorda pentru fiecare zilier identificat ca nefiind înregistrat.
Actul normativ prevede în anexă ţşi un model de registru de evidenţă a zilierilor, pe care angajatorii vor trebui să-l folosească. Documentul cuprinde numele şi codul unic de înregistrare al angajatorului, precum şi un tabel în care sunt înscrise data de desfăşurare a activităţii, numele şi codul numeric personal al acestuia, seria şi număr cărţii de identitate a lucrătorului, suma primită de zilier, semnătura de primire.
Inspecţia Muncii va verifica documentele şi va aplica eventualele sancţiuni.