joi

18 aprilie, 2024

3 decembrie, 2020

Comerțul cu amănuntul (fără cel cu autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri după primele zece luni ale anului în curs, potrivit datelor publicate de INS. În pofida pandemiei, valorile au fost cât se poate de normale, în pofida reculului economic anunțat deja pe primele trei trimestre a fi de peste cinci procente.

Cu o creștere cumulată până la finele lunii octombrie de +5,7% la produse alimentare, băuturi și tutun, respectiv de +4,9% la produse nealimentare, rezultatul de ansamblu a fost tras în jos doar de scăderea consumului de carburanți pentru autovehicule (-8,8%), urmare a restricțiilor de deplasare directe sau indirecte (turism limitat, activitate școlară redusă, telemuncă).

Datele arată că doar în aprilie și mai vânzările au avut niveluri mai mici decât în aceeași lună a anului precedent iar valoarea cumulată nu a coborât niciodată sub referința din 2019, în pofida problemelor induse de pandemie. De altfel, de la mijlocul anului, traiectoria comețului a fost una asecendentă, pe fondul creșterii veniturilor populației.


Pe luna octombrie s-a consemnat un avans de +1,3 în raport cu luna precedentă, susținut preponderent de de segmentul alimentare, băuturi și tutun (+3,8%), asistat de cel al produselor nealimentare (+3,3%).

Prin contrast, vânzările de carburanții au înregistrat scăderi, urmare a amplificării restricțiilor impuse de valul doi al pandemiei.


Seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate (utilizată pentru comparabilitate și transmisă la Eurostat) a avansat și ea cu 1,9% în primele zece luni din 2020. Valorile calculate pe categorii de produse au fost apropiate de cele brute, ușor mai mari la produse alimentare, băuturi și tutun (+5,9%) și carburanți (-8,5%), dar mai ceva mai reduse la produse nealimentare (+4,7%).

Astfel, rezultatul cumulat pe primele zece luni a fost susținut în primele luni după intrarea în pandemie de vânzările de produse alimentare, după care rolul de „locomotivă” a consumului a fost preluat de creșterea comerțului cu produse nealimentare. Acesta a urcat în octombrie 2020 până la surprinzătoarea valoare de +13,1% brut și chiar +14% pe seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate față de aceeași lună a anului anterior.

Cifra de afaceri înregistrată de vânzărilor de carburanți a fost puternic afectată nu doar de scăderea cantităților comercializate (vezi limitarea deplasărilor și intrarea în regim de telemuncă a unui număr considerabil de salariați) dar și de diminuarea prețurilor (-8,41% la combustibili în octombrie 2020, comparativ cu finele anului trecut).

De reținut, în structura de formare a PIB după primele trei trimestre din 2020, rămâne ca datele să confirme menținerea ponderii comerțului la un nivel superior industriei. Fapt sugerat deja de adâncirea deficitului comercial în relațiile externe la peste 13 miliarde euro (date disponibile la 9 luni).

Astfel, menținerea rezultatului cifrei de afaceri din comerț în domeniul pozitiv a permis atenuarea contracției economice. Însă, ar fi fost mai bine dacă producția industrială (deocamdată situată la o medie lunară de -9% pe seria brută pe primele trei trimestre ale anului curent) ar fi reușit să țină mai aproape ca ritm de evoluția comerțului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: