22 iulie, 2014

UPDATE

16.00 Rusia va continua să susţină separatiştii, nişte apărători ai democraţiei, în ciuda oricăror sancţiuni ale Europei, a afirmat marţi preşedintele Vladimir Putin în timpul reuniunii Consiliului de Securitate rus, în timp ce şefii diplomaţiilor europene se aflau într-o reuniune la Bruxelles.

Însă Rusia va face tot posibilul pentru a exista o anchetă “comprehensivă, profundă şi transparentă” referitor la prăbuşirea Boeingului 777 malaezian, a spus preşedintele rus, care a transmis din nou condoleanţe familiilor victimelor.


“Suntem îndemnaţi să ne exercităm influenţa asupra luptătorilor din sud-est. Spun din nou, vom face tot ce nE stă în putere”, a dat asigurări liderul de la Kremlin, adăugând însă că asta nu este suficient.

Preşedintele rus şi-a exprimat indignarea suscitată de faptul căforţele ucrainene au reluat atacurile cu tancuri în Doneţk, chiar în momentul în care cutiile negre ale avionului erau înmânate experţilor malaezieni. “Tancurile au pătruns în gara centrală. (…) Este absolut necesar să celerem autorităţilor de la Kiev să respecte normele minime ale decenţei şi ale încetprii focului pentru a putea investiga tragedia Boeingului 777”, a mai spus Vladimir Putin.

Informaţiile deţinute de Ministerul rus al Apărării

Ministerul rus al Apărării a publicat luni informaţii proprii despre zborul malaezian MH17, informează Itar Tass. Este o primă reacţie oficială cu date concrete a Moscovei. Până acum, au existat doar declaraţii politice, ale preşedintelui Vladimir Putin, în care culpabiliza autorităţile ucrainene pentru tragedie, din cauza confruntărilor lor cu separatiştii.

Ministerul rus spun că toate analizele făcute şi materialele pe baza cărora s-au făcut aceste analize vor fi înmânate experţilor europeni şi malaezieni.


“Avem imagini de satelit ale unor sisteme de apărare aeriană ale armatei ucrainene, situate în sud-estul ţării”, a spus generalul Andrei Kartapolov, reprezentantul armatei ruse.

Rusia susține că sistemele ei de monitorizare au înregistrat 4 sisteme BUK ucrainene în zona prăbuşirii avionului malaezian, chiar în ziua tragediei aviatice. Punctul în care se afla avionul când a avut loc “accidentul”, cum este considerat de partea rusă, era în raza de acţiune a sistemelor BUK aflate în posesia forţelor ucrainene.

În ziua următoare accidentului, mai arată ministerul rus, intensitatea staţiilor radar de apărare antiaeriană s-a “intensificat dramatic”.

Moscova arată că afirmaţiile Ucrainei potrivit cărora nu au existat zboruri în zona în care s-a prăbuşit avionul în ziua accidentului sunt false şi că un aparat de zbor a zburat deasupra locului prăbuşirii timp de patru minute, pentru a monitoriza situaţia.

Momentul căderii avionului coincide cu momentul în care stateliţii SUA monitorizau Ucraina. Iar Ministerul Apărării din Rusia spune că un avion american pentru înregistrarea lansării rachetei zbura deasupra Ucrainei la acel moment.

Înaltul oficial din ministerul rus a mai spus că înregistrarea video care arată transportarea sistemului BUK din Ucraina în Rusia este o manipulare.

“Este o clară manipulare. Imaginile provin din oraşul Krasnoarmeisk, iar asta este evident din faptul că există un panou pe marginea străzii care face reclamă unui dealer auto din oras”, a spus generalul Kartapolov. “Krasnoarmeisk este sub controlul forţelor ucrainene din 11 mai”, a adăugat acesta.

Ambasadoarea Rusiei în Malaezia: Ancheta trebuie condusă de investigatori internaţionali

Rusia a cerut ca anchetarea zborului MH17 să fie condusă de “comunitatea internaţională”, nu de Ucraina, a spus marţi ambasadorul rus în Malaezia (foto).

„Motivul este acela că rebelii, din câte înţelegem, nu au încredere în guvernul de la Kiev, de aceea au avut ezitări în predarea oricăror probe, inclusiv a cutiilor negre. Ei se tem că proble ar putea fi compromise”, a spus Liudmila Vorobeieva într-o declaraţie de presă.

Separatiştii au predat luni seara, în faţa presei internaţionale, cele două cutii negre ale avionului, investigatorilor malaezieni. Aceştia au precizat că ele sunt în stare bună.

Potrivit regulilor organismului ONU, Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO), ţara pe teritoriul căreia s-a prăbuşit un avion trebuie să conducă investigaţia. Guvernul de la Kiev a anunţat, de altfel, că vrea să preda conducerea anchetei experţilor olandezi.

Ambasadoarea Rusiei a combătut acuzaţiile la adresa separatiştilor pro-ruşi, că ar fi doborât avionul cu 298 de pasageri la bord şi a susţinut şi ea că un avion ucrainean de război a zburat în apropierea aeronavei malaeziene.

„Vreau să fiu foarte clară: în Rusia nu facem aceste jocuri pe care le fac partenerii occidentali – să aruncă vina şi să acuzăm vreo parte, fără a avea dovezi. Sistemele noastre militare de localizare radio au arătat clar că avionul militar ucrainean se afla acolo”, a spus diplomatul rus.

La rândul său, Kremlinul a respins orice acuzaţie că ar fi furnizat rebelilor sistemele aer-sol BUK, “sau orice alte arme”.

Într-o intervenţie televizată, preşedintele Vladimir Putin a cerut luni ca această tragedie să nu fie folosită în “scopuri politice egoiste” şi a vorbit despre necesitatea creării unui culoar de siguranţă pentru a permite accesul investigatorilor la locul tragediei.

Expert militar rus: Racheta a fost trasă de un soldat ucrainean neexperimentat

Un expert militar rus citat de Reuters, Konstantin Sivkov (foto), preşedintele Academiei de Probleme Geopolitice, susţine că doborârea avionului este o greşeală a armatei ucrainene.

„Cred că armata ucraineană a luat ca ţintă avionul Boeing 777 într-unul dintre exerciţiile lor militare. Şi şi-au făcut un plan de apărare antiaeriană. Nu s-ar fi întâmplat însă nimic dacă dacă exerciţiul a fi fst executat de un expert militar cu experienţă. Însă au fost noi recruţi, puţin antrenaţi. Aşa că racheta a fost lansată din modul de luptă, nu din cel de exerciţiu, iar avionul a fost doborât”, explică acesta.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Pai dupa ce a recunoscut seful separatistilor ca el a dat avionul jos si a revendicat actul criminal, ce mai poate sa zica Rusia decat ca acestia trebuie exterminati sau ca este alaturi de ei. Cale de mijloc nu este.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Pai dupa ce a recunoscut seful separatistilor ca el a dat avionul jos si a revendicat actul criminal, ce mai poate sa zica Rusia decat ca acestia trebuie exterminati sau ca este alaturi de ei. Cale de mijloc nu este.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: