La obiect

Situația financiară la care se așteaptă economiștii și bancherii pe final de an

Amploarea dezechilibrării indicatorilor critici ai economiei pe 2019 creşte cu siguranţă, iar incertitudinea contextului politic îi îndeamnă la prudență pe economiști, pentru că sporeşte dificultatea… Mai mult

31.10.2019

La obiect

România, alături de Germania: în topul UE al orașelor cu cei mai puțini tineri

Potrivit Eurostat, aproape două treimi dintre orașele europene cu cei mai puțini tineri se află în România și Germania. Indicatorul utilizat este rata de dependență… Mai mult

30.10.2019

Chestiunea

Viitorul forței de muncă: Durata de muncă așteptată în România – sub nivelul din anul 2000

Durata de muncă în România s-a redus cu doi ani și jumătate în perioada 2000 – 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat. Mai mult, raportul… Mai mult

30.10.2019

La obiect

Câte ore muncesc profesorii din UE și din România: Noile măsuri din educație și compensațiile pentru profesori

Profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani ar putea primi la pensionare șase salarii medii brute, adică aproape 30.000 de lei, conform… Mai mult

28.10.2019

Cronicile

Autorităţile japoneze adăposteau sâmbătă seara peste 215.000 de sinistraţi şi au cerut sprijin internaţional masiv

de Redacţia 12.3.2011

703 persoane şi-au pierdut viaţa în Japonia, în urma cutremurului de 8,9 grade, urmat de valul seismic care au lovit ţara, potrivit bilanţului provizoriu de sâmbătă seară, adică după o zi de la declanşarea dezastrului.

Acest bilanţ cuprinde şi 300 – 400 de corpuri neînsufleţite găsite de armată în portul Rikuzentakata, care a fost acoperit de ape ca urmare a tsunamiului provocat de cutremur.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, se aşteaptă la “peste 1.000 de morţi”, a conform AFP.

1.128 de răniţi erau înregistraţi, sâmbătă dimineaţa, iar 784 persoane erau date dispărute.

Peste 215.000 de persoane au rămas fără locuinţe sau au fost nevoiţi să şi le abandoneze.

Potrivit estimărilor, 1.200 de gospodării par să fi fost afectate de tsunami numai în zona de litoral Sendai.

Autorităţile prefecturii Miyagi, din nord-estul Japoniei, nu primiseră, sâmbătă, nicio veste despre aproximativ 10.000 de locuitori ai oraşului-port Minamisanriku, la o zi după catastrofă, potrivit site-ului televiziunii nipone NHK.

A treia economie a lumii, Japonia avea în 2010 un produs intern brut de peste 4.000 de miliarde de dolari, potrivit unor estimări, la o populaţie totală de circa 127 de milioane de dolari.

Accident nuclear fără riscuri importante

În urma cutremurului de 8,9 grade, urmat de zeci de replici puternice, un accident nuclear s-a produs, sâmbătă, la centrala de la Fukushima, în nord-estul Japoniei, însă incidentul a fost evaluat de oficialii niponi ca neproducând riscuri importante în exteriorul centralei.

Accidentul a fost evaluat la nivelul 4 din 7, pe scala evenimentelor nucleare şi radiologice, acesta fiind cel mai grav incident înregistrat vreodată în Japonia.

Reactorul 1 al centralei de la Fukushima, localizată la 250 kilometri la nord de Tokio, a avut probleme după seismul de vineri, obligând operatorii să deschidă valvele pentru a evacua vaporii în exces.

Ce măsuri au luat autorităţile japoneze

Sâmbătă, peste 215.000 de persoane evacuate din locuinţe sau rămase fără case, erau cazate în adăposturile din nordul şi estul ţării.

Printre aceştia se numără şi cei 45.000 de oameni evacuaţi din locuinţe pe o rază de 10 km în jurul a două centrale nucleare.

Japonia a cerut ajutorul mai multor state, care au răspuns deja pozitiv slicitărilor de la Tokio.

Primele echipe de salvare străine, din Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi SUA, erau aşteptate să ajungă sâmbătă în Japonia.

Australiei i s-a solicitat trimiterea de echipe dotate cu câini şi de salvare care urmează să fie transportate de un avion militar.

Seulul şi Singapore au anunţat trimiterea de echipe de salvatori cu câini dresaţi, peste o sută de persoane, medici şi salvatori, fiind pregătiţi să plece numai din Coreea de Sud, care are disponibile trei avioane militare de transport.

Statele Unite, prin Agenţia de Dezvoltare Internaţională (USAID), a anunţat trimiterea a două echipe de salvare, 72  de persoane, câini şi 72 de tone de echipament.

Japonia a cerut sprijin şi din partea Marii Britanii, urmând ca detaliile să fie puse la punct ulterior.

Din partea ONU, Biroului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a anunţat că 68 de echipe internaţionale de căutare şi salvare, din peste 45 de ţări, sunt în stare de alertă, monitorizează situaţia şi sunt gata să ajute Japonia, dacă Tokio va solicita.

MAE: Trei români, într-un adăpost din Sendai

Autorităţile nipone nu au semnalat, până sâmbătă, prezenţa unor cetăţeni români printre victimele cutremurului, însă trei români se aflau într-un adăpost al autorităţilor, din oraşul Sendai, a informat, sâmbătă, după-amiază, Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE).

”Ambasada României la Tokyo continuă să fie în legătură permanentă cu autorităţile locale şi guvernamentale. Ambasada României în Japonia este în măsură să preia solicitări de informaţii şi să le transmită autorităţilor locale pentru a fi verificate. Ambasada României din Japonia a contactat Centrul de Urgenţă din localitatea Sendai, care a comunicat că trei cetăţeni români se află în adăpostul din localitate şi că aceştia sunt în siguranţă”, a menţionat MAE, într-un comunicat.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că în Japonia ar fi aproximativ 2.500 de cetăţeni români, iar România va da curs eventualelor solicitări de sprijin care ar veni din partea autorităţilor nipone.

” În măsura în care România poate face ceva, va fi gata să răspundă la eventuale solicitări de sprijin, cu mijloacele pe care le avem. În Japonia avem circa 2.500 de români. Ambasada României la Tokio încearcă să fie în legătură cu toţi românii de pe teritoriul Japoniei pentru a constata eventualele nevoi”, a spus Băsescu, vineri.

MAE le recomandă cetăţenilor români care solicită informaţii să transmită toate datele lor de identificare, precum şi detalii cât mai exacte despre persoanele căutate (adresa,   e-mail, numere de telefon disponibile etc.) şi face un apel ca solicitările să fie transmise prin Internet la adresa consular@ambrom.jp sau office@ambrom.jp.

Cetăţenii români sau familiile acestora pot contacta Ambasada României la Tokyo la numărul de telefon 0081.334.79.03.11, precum şi Departamentul Consular din cadrul MAE, la numărul de telefon 0040.021.319.21.37 sau la adresa de e-mail: drco@mae.ro.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 12.3.2011

Lăsați un comentariu


Europa

Stare de urgență la Veneția – Guvernul va oferi ajutoare locuitorilor și va accelera finalizarea proiectului MOSE

Iulian Soare

Premierul italian, Giuseppe Conte a anunţat în Consiliul de miniştri de joi că a fost declarată starea de urgenţă şi au fost aprobate primele ajutoare… Mai mult

Europa

Rezoluție PE: Polonia, somată să respingă proiectul ce prevede închisoare pentru profesorii care predau educație sexuală

Iulian Soare

Parlamentarii europeni și-au exprimat joi, într-o rezoluție adoptată cu 471 de voturi pentru și 128 împotriva, îngrijorarea față de intenția Varșoviei de a-i pedepsi penal… Mai mult

Stiri

Consiliul General al Capitalei a aprobat delegarea activității RADET către Termoenergetica

Vladimir Ionescu

Consiliul General Bucureşti a aprobat, joi, proiectul care prevede delegarea activităţii de termoficare către compania energetică municipală Termoenergetica de la regia RADET, intrată în faliment.… Mai mult

Stiri

Întrevedere Cătălin Predoiu – Hans Klemm: Ministrul dorește expertiză americană pentru recuperarea prejudiciilor din dosare

Vladimir Ionescu

Refacerea legilor justiţiei şi finalizarea codurilor penale sunt obiective esenţiale în perioada care urmează, a fost concluzia întâlnirii pe care ministrul Cătălin Predoiu a avut-o… Mai mult

Stiri

Alegeri prezidențiale, rezultate finale turul I: Iohannis – 37,82%, Dăncilă – 22,26%, Barna – 15,02%

Vladimir Ionescu

Biroul Electoral Central a anunţat rezultatele finale ale primului tur al alegerilor prezidenţiale, iar după numărătoarea tuturor voturilor, clasamentul este: Klaus Iohannis – 37,82% (3.485.292… Mai mult

Stiri

Chișinău / Guvernul socialist al președintelui Dodon a obținut votul Parlamentului

Iulian Soare

Noul guvern al Republicii Moldova a fost votat joi în Parlament cu 62 de voturi, Partidul Socialist (PSRM) fiind ajutat de Partidul Democrat (PD), la… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanţelor va fi reorganizat, va avea economist şef

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanţelor (MFP)  va fi reorganizat, iar reorganizarea va include înființarea unui „department de economist şef”, a anunţat joi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. „Va exista… Mai mult