fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

Autorităţile japoneze adăposteau sâmbătă seara peste 215.000 de sinistraţi şi au cerut sprijin internaţional masiv

de Redacţia 12.3.2011

703 persoane şi-au pierdut viaţa în Japonia, în urma cutremurului de 8,9 grade, urmat de valul seismic care au lovit ţara, potrivit bilanţului provizoriu de sâmbătă seară, adică după o zi de la declanşarea dezastrului.

Acest bilanţ cuprinde şi 300 – 400 de corpuri neînsufleţite găsite de armată în portul Rikuzentakata, care a fost acoperit de ape ca urmare a tsunamiului provocat de cutremur.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, se aşteaptă la “peste 1.000 de morţi”, a conform AFP.

1.128 de răniţi erau înregistraţi, sâmbătă dimineaţa, iar 784 persoane erau date dispărute.

Peste 215.000 de persoane au rămas fără locuinţe sau au fost nevoiţi să şi le abandoneze.

Potrivit estimărilor, 1.200 de gospodării par să fi fost afectate de tsunami numai în zona de litoral Sendai.

Autorităţile prefecturii Miyagi, din nord-estul Japoniei, nu primiseră, sâmbătă, nicio veste despre aproximativ 10.000 de locuitori ai oraşului-port Minamisanriku, la o zi după catastrofă, potrivit site-ului televiziunii nipone NHK.

A treia economie a lumii, Japonia avea în 2010 un produs intern brut de peste 4.000 de miliarde de dolari, potrivit unor estimări, la o populaţie totală de circa 127 de milioane de dolari.

Accident nuclear fără riscuri importante

În urma cutremurului de 8,9 grade, urmat de zeci de replici puternice, un accident nuclear s-a produs, sâmbătă, la centrala de la Fukushima, în nord-estul Japoniei, însă incidentul a fost evaluat de oficialii niponi ca neproducând riscuri importante în exteriorul centralei.

Accidentul a fost evaluat la nivelul 4 din 7, pe scala evenimentelor nucleare şi radiologice, acesta fiind cel mai grav incident înregistrat vreodată în Japonia.

Reactorul 1 al centralei de la Fukushima, localizată la 250 kilometri la nord de Tokio, a avut probleme după seismul de vineri, obligând operatorii să deschidă valvele pentru a evacua vaporii în exces.

Ce măsuri au luat autorităţile japoneze

Sâmbătă, peste 215.000 de persoane evacuate din locuinţe sau rămase fără case, erau cazate în adăposturile din nordul şi estul ţării.

Printre aceştia se numără şi cei 45.000 de oameni evacuaţi din locuinţe pe o rază de 10 km în jurul a două centrale nucleare.

Japonia a cerut ajutorul mai multor state, care au răspuns deja pozitiv slicitărilor de la Tokio.

Primele echipe de salvare străine, din Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi SUA, erau aşteptate să ajungă sâmbătă în Japonia.

Australiei i s-a solicitat trimiterea de echipe dotate cu câini şi de salvare care urmează să fie transportate de un avion militar.

Seulul şi Singapore au anunţat trimiterea de echipe de salvatori cu câini dresaţi, peste o sută de persoane, medici şi salvatori, fiind pregătiţi să plece numai din Coreea de Sud, care are disponibile trei avioane militare de transport.

Statele Unite, prin Agenţia de Dezvoltare Internaţională (USAID), a anunţat trimiterea a două echipe de salvare, 72  de persoane, câini şi 72 de tone de echipament.

Japonia a cerut sprijin şi din partea Marii Britanii, urmând ca detaliile să fie puse la punct ulterior.

Din partea ONU, Biroului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a anunţat că 68 de echipe internaţionale de căutare şi salvare, din peste 45 de ţări, sunt în stare de alertă, monitorizează situaţia şi sunt gata să ajute Japonia, dacă Tokio va solicita.

MAE: Trei români, într-un adăpost din Sendai

Autorităţile nipone nu au semnalat, până sâmbătă, prezenţa unor cetăţeni români printre victimele cutremurului, însă trei români se aflau într-un adăpost al autorităţilor, din oraşul Sendai, a informat, sâmbătă, după-amiază, Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE).

”Ambasada României la Tokyo continuă să fie în legătură permanentă cu autorităţile locale şi guvernamentale. Ambasada României în Japonia este în măsură să preia solicitări de informaţii şi să le transmită autorităţilor locale pentru a fi verificate. Ambasada României din Japonia a contactat Centrul de Urgenţă din localitatea Sendai, care a comunicat că trei cetăţeni români se află în adăpostul din localitate şi că aceştia sunt în siguranţă”, a menţionat MAE, într-un comunicat.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că în Japonia ar fi aproximativ 2.500 de cetăţeni români, iar România va da curs eventualelor solicitări de sprijin care ar veni din partea autorităţilor nipone.

” În măsura în care România poate face ceva, va fi gata să răspundă la eventuale solicitări de sprijin, cu mijloacele pe care le avem. În Japonia avem circa 2.500 de români. Ambasada României la Tokio încearcă să fie în legătură cu toţi românii de pe teritoriul Japoniei pentru a constata eventualele nevoi”, a spus Băsescu, vineri.

MAE le recomandă cetăţenilor români care solicită informaţii să transmită toate datele lor de identificare, precum şi detalii cât mai exacte despre persoanele căutate (adresa,   e-mail, numere de telefon disponibile etc.) şi face un apel ca solicitările să fie transmise prin Internet la adresa consular@ambrom.jp sau office@ambrom.jp.

Cetăţenii români sau familiile acestora pot contacta Ambasada României la Tokyo la numărul de telefon 0081.334.79.03.11, precum şi Departamentul Consular din cadrul MAE, la numărul de telefon 0040.021.319.21.37 sau la adresa de e-mail: drco@mae.ro.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 12.3.2011

Lăsați un comentariu


Europa

Criza a accelerat extracția de aur până la maximul producției anuale. Cât aur a mai rămas în pământ – cei mai mari producători

Adrian N Ionescu

Ca orice criză economică globală, cea provocată de Covid-19 a atras atenția asupra aurului ca activ de refugiu pentru marii investitori și a propulsat prețul… Mai mult

Stiri

Criza din Liban: Premierul desemnat Mustapha Adib demisionează la o lună  după numire

Vladimir Ionescu

Premierul desemnat libanez Mustapha Adib a anunţat sâmbătă că demisionează, după aproape o lună de eforturi în vederea formării unui guvern tehnocrat, transmit AFP, Reuters… Mai mult

Europa

Un start-up suedez a inventat un material care poate face inutile cablurile și bateriile în case

Iulian Soare

  Un start-up din Suedia a inventat un material foarte subțire care funcționează asemănător cu panourile solare și cu care pot fi „îmbrăcate” suprafețele din… Mai mult

Europa

Bogdan Aurescu: Lumea are nevoie de un sistem multilateral mai eficient și mai pragmatic

Iulian Soare

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că România a andosat Declarația privind principiile Alianței pentru Multilateralism, cu ocazia reuniunii ministeriale virtuale a acesteia, care… Mai mult

Europa

Apel al premierului Greciei către președintele Turciei: „Să dăm o șansă diplomației sau ne judecăm la Haga”

Adrian N Ionescu

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a adresat preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan apelul de a găsi împreună, pe cale diplomatică, o soluție la tensiunile declanșate de… Mai mult

Stiri

Meteorologii au extins Codul portocaliu de ploi abundente la 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti

Adrian N Ionescu

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a extins sâmbătă Codul portocaliu de ploi abundente care vor afecta total sau parţial 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti… Mai mult

Europa

Scădere severă a investițiilor chineze în Europa și America de Nord, pe fondul restricțiilor impuse de state

Iulian Soare

În vreme ce unele state dezvoltate impun reglementări mai severe investițiilor chineze directe, obstacolele chineze în fața investițiilor străine nu le-au împiedicat pe acestea să… Mai mult