fbpx Modifica setari cookieuri

Analiză

Cele mai recente date definitive privind PIB-ul pe regiuni în România. Implicații pentru adoptarea euro

România figurează ca PIB/locuitor exprimat în euro la nivelul de doar 35% din media UE27, potrivit datelor prelucrate post-Brexit și publicate recent de Eurostat pentru… Mai mult

11.05.2020

Analiză

Deficitul comercial a crescut cu peste 50% în martie – acoperirea importurilor cu exporturi a coborât sub nivelul din 2010

Deficitul comercial pe luna martie 2020 a fost de 1,85 miliarde euro, cu peste 50% mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

11.05.2020

La obiect

Eurostat: Economia României, pe locul 13 în UE. Am depăşit Grecia, Portugalia și Cehia

Economia României se situează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2019 privitor la… Mai mult

08.05.2020

La obiect

România – penultima în UE la costul muncii, dar prima la creșterea lui

România s-a plasat în 2019 pe penultimul loc între statele membre UE în ce privește costul orar al muncii (întreaga economie, mai puțin agricultura și… Mai mult

08.05.2020

Autorităţile japoneze adăposteau sâmbătă seara peste 215.000 de sinistraţi şi au cerut sprijin internaţional masiv

de Redacţia 12.3.2011

703 persoane şi-au pierdut viaţa în Japonia, în urma cutremurului de 8,9 grade, urmat de valul seismic care au lovit ţara, potrivit bilanţului provizoriu de sâmbătă seară, adică după o zi de la declanşarea dezastrului.

Acest bilanţ cuprinde şi 300 – 400 de corpuri neînsufleţite găsite de armată în portul Rikuzentakata, care a fost acoperit de ape ca urmare a tsunamiului provocat de cutremur.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, se aşteaptă la “peste 1.000 de morţi”, a conform AFP.

1.128 de răniţi erau înregistraţi, sâmbătă dimineaţa, iar 784 persoane erau date dispărute.

Peste 215.000 de persoane au rămas fără locuinţe sau au fost nevoiţi să şi le abandoneze.

Potrivit estimărilor, 1.200 de gospodării par să fi fost afectate de tsunami numai în zona de litoral Sendai.

Autorităţile prefecturii Miyagi, din nord-estul Japoniei, nu primiseră, sâmbătă, nicio veste despre aproximativ 10.000 de locuitori ai oraşului-port Minamisanriku, la o zi după catastrofă, potrivit site-ului televiziunii nipone NHK.

A treia economie a lumii, Japonia avea în 2010 un produs intern brut de peste 4.000 de miliarde de dolari, potrivit unor estimări, la o populaţie totală de circa 127 de milioane de dolari.

Accident nuclear fără riscuri importante

În urma cutremurului de 8,9 grade, urmat de zeci de replici puternice, un accident nuclear s-a produs, sâmbătă, la centrala de la Fukushima, în nord-estul Japoniei, însă incidentul a fost evaluat de oficialii niponi ca neproducând riscuri importante în exteriorul centralei.

Accidentul a fost evaluat la nivelul 4 din 7, pe scala evenimentelor nucleare şi radiologice, acesta fiind cel mai grav incident înregistrat vreodată în Japonia.

Reactorul 1 al centralei de la Fukushima, localizată la 250 kilometri la nord de Tokio, a avut probleme după seismul de vineri, obligând operatorii să deschidă valvele pentru a evacua vaporii în exces.

Ce măsuri au luat autorităţile japoneze

Sâmbătă, peste 215.000 de persoane evacuate din locuinţe sau rămase fără case, erau cazate în adăposturile din nordul şi estul ţării.

Printre aceştia se numără şi cei 45.000 de oameni evacuaţi din locuinţe pe o rază de 10 km în jurul a două centrale nucleare.

Japonia a cerut ajutorul mai multor state, care au răspuns deja pozitiv slicitărilor de la Tokio.

Primele echipe de salvare străine, din Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi SUA, erau aşteptate să ajungă sâmbătă în Japonia.

Australiei i s-a solicitat trimiterea de echipe dotate cu câini şi de salvare care urmează să fie transportate de un avion militar.

Seulul şi Singapore au anunţat trimiterea de echipe de salvatori cu câini dresaţi, peste o sută de persoane, medici şi salvatori, fiind pregătiţi să plece numai din Coreea de Sud, care are disponibile trei avioane militare de transport.

Statele Unite, prin Agenţia de Dezvoltare Internaţională (USAID), a anunţat trimiterea a două echipe de salvare, 72  de persoane, câini şi 72 de tone de echipament.

Japonia a cerut sprijin şi din partea Marii Britanii, urmând ca detaliile să fie puse la punct ulterior.

Din partea ONU, Biroului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a anunţat că 68 de echipe internaţionale de căutare şi salvare, din peste 45 de ţări, sunt în stare de alertă, monitorizează situaţia şi sunt gata să ajute Japonia, dacă Tokio va solicita.

MAE: Trei români, într-un adăpost din Sendai

Autorităţile nipone nu au semnalat, până sâmbătă, prezenţa unor cetăţeni români printre victimele cutremurului, însă trei români se aflau într-un adăpost al autorităţilor, din oraşul Sendai, a informat, sâmbătă, după-amiază, Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE).

”Ambasada României la Tokyo continuă să fie în legătură permanentă cu autorităţile locale şi guvernamentale. Ambasada României în Japonia este în măsură să preia solicitări de informaţii şi să le transmită autorităţilor locale pentru a fi verificate. Ambasada României din Japonia a contactat Centrul de Urgenţă din localitatea Sendai, care a comunicat că trei cetăţeni români se află în adăpostul din localitate şi că aceştia sunt în siguranţă”, a menţionat MAE, într-un comunicat.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că în Japonia ar fi aproximativ 2.500 de cetăţeni români, iar România va da curs eventualelor solicitări de sprijin care ar veni din partea autorităţilor nipone.

” În măsura în care România poate face ceva, va fi gata să răspundă la eventuale solicitări de sprijin, cu mijloacele pe care le avem. În Japonia avem circa 2.500 de români. Ambasada României la Tokio încearcă să fie în legătură cu toţi românii de pe teritoriul Japoniei pentru a constata eventualele nevoi”, a spus Băsescu, vineri.

MAE le recomandă cetăţenilor români care solicită informaţii să transmită toate datele lor de identificare, precum şi detalii cât mai exacte despre persoanele căutate (adresa,   e-mail, numere de telefon disponibile etc.) şi face un apel ca solicitările să fie transmise prin Internet la adresa consular@ambrom.jp sau office@ambrom.jp.

Cetăţenii români sau familiile acestora pot contacta Ambasada României la Tokyo la numărul de telefon 0081.334.79.03.11, precum şi Departamentul Consular din cadrul MAE, la numărul de telefon 0040.021.319.21.37 sau la adresa de e-mail: drco@mae.ro.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 12.3.2011

Lăsați un comentariu


Stiri

ANRE a avizat 35 de proiecte depuse primării în Programul Termoficare

Adrian N Ionescu

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis, până în prezent, 35 de avize pentru proiecte depuse în cadrul Programului Termoficare, cu o… Mai mult

Stiri

Peste 8 milioane de bolnavi cronici, acces redus la medicația zilnică – Patronatul Producătorilor Români de Medicamente

Vladimir Ionescu

Pandemia Covid a generat o evoluție atipică a consumului de medicamente din România, cu achiziții de panică a unor produse, pe de o parte, și… Mai mult

Europa

Volkswagen, obligată să plătească compensații cetățenilor germani în scandalul Dieselgate

Iulian Soare

O curte federală a decis luni că Volkswagen trebuie să plătească compensații celor care au cumpărat autoturisme echipate cu motoare care manipulau emisiile de carbon.… Mai mult

Stiri

AVOCATNET

Din acest an, aranjamentele fiscale trebuie declarate la ANAF. Formularul de raportare, oficializat

AVOCATNET

Din iulie 2020, tranzacțiile prin care firmele își optimizează taxele trebuie raportate la Fisc. Obligația a fost introdusă prin OUG nr. 5/2020, cea care transpune,… Mai mult

Stiri

”La bal, sau la spital?” – Nu mai există cale de mijloc. CRONICILE Curs de Guvernare nr. 94 – Sumarul

Redacţia

Înaintea detaliilor privind conținutul numărului 94 al CRONICILOR, câteva caracteristici ale celei mai înalte publicații din România – cu un concept neobișnuit, cu o expertiză… Mai mult

Stiri

Conpet face un pas către producţia de electricitate ”verde”

Adrian N Ionescu

Transportatorul de ţiţei şi produse derivate prin conducte Conpet Ploieşti (COTE) îşi propune să investească 3 milioane de lei în construcţia de parcuri fotovoltaice pentru… Mai mult

Stiri

Bilanț coronavirus, 25 mai: peste 200 de cazuri noi

Vladimir Ionescu

După opt zile de coborâre a numărului de cazuri Covid-19 nou diagnosticate s-a situat sub 200, trendul s-a schimbat duminică și este confirmat de comunicarea… Mai mult