luni

24 iunie, 2024

12 martie, 2023

Autoritățile americane caută soluții pentru a răspunde prăbușirii Silicon Valley Bank, cel mai mare colaps al unei instituții financiare din SUA de după criza din 2008. Secretarul Trezorerie Janet Yellen a exclus salvarea băncii din fonduri publice, iar oficialii Rezervei Federal urmează să discute luni, într-o ședință cu ușile închise, potențiale măsuri de sprijinire a deponenților, potrivit Reuters.

Creditorul SVB Financial Group, axat pe startup-uri, a devenit vineri cea mai mare bancă americană care a eșuat de la criza financiară din 2008, tulburând piețele și blocând miliarde de dolari aparținând companiilor și investitorilor.

Temerea piețelor este că dacă autoritățile de reglementare nu găsesc un cumpărător, turbulențele s-ar putea răspândi la nivelul mai multor bănci regionale din SUA.


Janet Yellen a declarat duminică că lucrează îndeaproape cu autoritățile de reglementare bancare pentru a-i proteja pe deponenți, dar a exclus o salvare guvernamentală.

„Vrem să ne asigurăm că necazurile care există la o bancă nu creează contagiune altora care sunt solide”, a spus Yellen.

Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), instituție care a fost numită administrator judiciar, a încercat să găsească în weekend o altă bancă care să fie dispusă să fuzioneze cu Silicon Valley Bank.

Cu active de 209 miliarde de dolari, Silicon Valley Bank este a 16-a cea mai mare bancă din SUA, ceea ce face ca lista potențialilor cumpărători care ar putea încheia o tranzacție în decurs de doar câteva zile să fie relativ scurtă, potrivit unor surse citate de presa americană.


Rezerva Federală a SUA și FDIC analizează crearea unui fond care să permită autorităților de reglementare să sprijine mai mult deponenții bănciilor care au probleme, potrivit unor surse Bloomberg.

Autoritățile de reglementare au discutat despre noul vehicul special în conversații cu directori din sectorul bancar și au sperat că o astfel de măsură îi va liniști pe deponenți și va ajuta la prevenirea panicii.

Cu toate acestea, nu a fost clar dacă autoritățile de reglementare vor avea sprijin politic pentru a arunca un colac de salvare băncii, care se adresează startup-urilor și investitorilor din Silicon Valley.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: