UPDATE: Formațiunile politice parlamentare din Austria au stabilit luni că turul al doilea al alegerilor prezidențiale se va repeta pe data de 4 decembrie.
Stirea inițială: Scrutinul din 2 octombrie, dată la care a fost stabilită reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiuale din Austria, ar urma să fie amânată din motive tehnice, au afirmat ambii candidați rămași în cursa electorală.
”Nu cred că mai poate fi respectat calendarul”, a afirmat duminică, Potrivit Politico, candidatul Verzilor, Alexander van der Bellen, cel care a fost aproape să câștige scrutinul organizat în mai. Van der Bellen, scrie Politico, șiu-a exprimat speranța că alegerile vor fi organizate totuși anul acesta.
Motivul tehnic al amânării îl constituie calitatea lipiciului de pe buletinele de vot exprimat prin corespondență, din cauza căruia plicurile se desfac după ce au fost lipite, ceea ce anulează votul exprimat.
Ministrul austriac de Interne Wolfgang Sobotka a recunoscut public defecțiunea, pe care a atribuit-o producătorului. Sobotka spunea vineri că ia în considerare amânarea alegerilor din 2 octombrie.
Contracandidatul lui Van der Bellen, Norbert Hofer , candidat susținut de exterema dreaptă austriacă, a exprimat la rândul său dubii legate de organizarea turului 2 al alegerilor prezidențiale în 2 octombrie. Într-un material video postat pe pagina sa de Facebook, Hofer afirmă că o nouă dată pentru acest scrutin deja a fost convenită ”din cauză că instituțiile au eșuat din nou, Republica nefiind capabilă să organizeze corespunzător alegerile”.
Hofer n7u a precizat în intervenția sa care ar fi data aleasă, nici cine a decis-o, mai ales că un anunț oficial privind această amânare nu a fost făcut, Ministrul de Interne Sobotka urmează să susțină luni o conferință de presă pe tema organizării alegerilor prezidențiale.
Curtea Constituțională din Austria a invalidat în iulie alegerile prezidențiale din 22 mai, pe motiv că au existat iregularități la numărarea voturilor, și a decis repetarea celui de-al doilea tur de scrutin în întreaga țară.
Partidul Libertății (FPOe, de extremă dreapta) a depus o contestație la Curtea Constituțională prin care punea sub semnul întrebării legalitatea scrutinului în urma cărora candidatul său, Norbert Hofer, a fost învins la o diferență de 0,6% din voturi de independentul susținut de Verzi, Alexander Van der Bellen, voturile prin corespondență fiind decisive.