vineri

19 aprilie, 2024

25 aprilie, 2016

austriaPartidul de extremă-dreapta din Austria a câștigat peste o treime dintre voturile exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale, formațiunea detașându-se lejer de locul al doilea, dar și de politicienii aruncați în cursă de partidele mainstream.

Candidatul formaţiunii Partidul Libertăţii, Norbert Hofer, se va confrunta în turul doi al scrutinului cu un candidat independent, în condițiile în care candidații celor mai importante două partide politice din Austria nu au reușit, pentru prima dată în istorie, să se califice în turul doi, transmite Reuters.

Campania Partidului Libertăţii s-a axat pe impactul crizei refugiaților, peste 100.000 de imigranți solicitând azi în Austria de la începutul verii trecute. Norbert Hofer, a cărui platformă electorală a avut puterne accente anti-imigranție și anti-europene, a obținut 36,4% dintre voturi, potrivit rezultatelor oficiale preliminare. Pe locul doi s-a clasat Alexander van der Bellen, fost reprezentant al Partidului Verde, care a obținut 20,4% dintre voturi.


Cu toate că președintele Austriei este în masă măsură o funcție ”ceremonială” și nu una ce aduce puteri executive, faptul că niciunul dintre candidații partidelor aflate la guvernare nu a reușit să obțină suficiente voturi pentru a intra în turul al doilea al scrutinului marchează o schimbare majoră în politica austriacă, precum și un avânt al extremei-dreapta în Europa, notează presa internațională.

Membri ai Partidul Social-Democrat (centru-dreapta) și ai Partidului Popular (conservatori) au ocupat funcția de președinte al Austrie din momentul în care aceasta a fost atribuită prin vot popular, în 1951. Cele două partide au guvernat statul ce numără circa 8,7 milioane de cetățeni pentru cea mai mare parte a epocii postbelice.

Președintele Austriei este șeful statului, numește premierul, are autoritatea de a dizolva Guvernul și este șeful armatei.

Rezultatele alegerilor sunt ”o palmă peset față” pentru coaliția de guvernare, susține Wolfgang Bachmayer, fondatorul unui institut de cercetare. Analistul Peter Filzmaier a arătat la rândul său că ”doar cei care sunt mulțumiți votează pentru partidul la putere sau candidatul său. De data aceasta, cei supărați cu votat cu Norbert Hofer”.


Prezența la vot de 70%, în creștere masivă față de alegerile anterioare din urmă cu șase ani, când doar 50% dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne pentru a-i acorda un al doilea mandat președintelui social-democrat Heinz Fischer, acum în vârstă de 77 de ani.

Cancelarul social-democrat Werner Faymann, a cărui partid s-a clasat pe locul patru în ordinea preferințelor, a precizat că rezultatul scrutinului reprezintă o avertizare clară pentru guvern cu privire la nevoia de a munci mai mult și de a coopera mai bine.

Ambii candidați ajunși în turul doi au criticat dur Executivul austriac în legătură cu modul în care a gestionat criza refugiaților. Dacă Norbert Hofer a apreciat că a fost prea ”slab”, Van der Bellen a argumentat că poziția guvernului a fost prea dură.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: