vineri

19 iulie, 2024

24 aprilie, 2023

Partidul comunist austriac, KPÖplus, a obținut duminică cel mai bun rezultat electoral de după cel de-Al Doilea Război Mondial – 11,7% din voturi, la alegerile ce au avut loc în landul Salzburg. În orașul Salzburg, formațiunea s-a plasat chiar pe locul al doilea, cu 21,8% din totalul voturilor, după Partidul Popular (ÖVP) – cu 24,4% și înaintea Partidului Libertății (FPÖ), de extremă dreapta – 20,2% din voturile exprimate.

Pe de altă parte, Partidul Social Democrat (SPÖ) a pierdut voturi și a ajuns la 17,9%, rezultatul atribuit luptei pentru putere ce se duce în SPÖ la nivel federal.

Alegerile din Salzburg sunt un indiciu important pentru alegerile federale, care vor avea anul viitor în Austria, țară în care sondajele de opinie sunt rare, relatează Euractiv.

Indecișii au determinat scorul KPÖplus


„Am reușit să-i convingem pe cei care nu mai știu pentru cine să voteze”, a declarat principalul candidat al comuniștilor, Kay-Michael Dankl, duminică seară. KPÖplus ar urma să fie un partid de opoziție constructiv, a adăugat el. Rezultatele alegerilor de duminică ar permite celor două partide de dreapta, ÖVP și FPÖ, să formeze o coaliție în Salzburg.

Clasamentul din Salzburg:

  • ÖVP de centru-dreapta și-a asigurat primul loc, dar a reușit să se obțină doar puțin peste 30% din voturi – o scădere destul de mare față de 37,8%, cât a câștigat în Salzburg în 2018.
  • Pe locul al doilea, extrema-dreapta FPÖ a obținut 25%, continuându-și seria de victorii substanțiale, cu unplus de 7% față de alegerile precedente.
  • În același timp, SPÖ de centru-stânga a înregistrat pierderi minore și s-a situat pe locul trei, cu 18%.
  • Verzii au obținut 8%.
  • Social-liberalul NEOS a obținut 4,1% – sub pragul necesar.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: