marți

16 iulie, 2024

11 octombrie, 2022

Austria a anunțat luni că încearcă să convingă alte țări ale Uniunii Europene să îi sprijine demersul în instanță împotriva normelor Comisiei Europene privind investițiile ecologice, norme care consideră proiectele de gaz și energie nucleară drept „verzi”.

Potrivit Reuters, Austria a depus vineri o contestație juridică împotriva includerii de către UE a acestor surse de energie pe o listă de investiții ecologice, o nouă demonstrație a unei rupturi profunde între țări cu privire la sursele de energie care să fie folosite pentru a îndeplini obiectivele privind schimbările climatice.

Germania nu se alătură procesului

Luxemburg a confirmat luni că se va alătura acțiunii Austriei. Ministrul austriac al Mediului, Leonore Gewessler, a spus că ar putea urma și alții, fără a numi țările. „Mi se pare iresponsabil și nerezonabil”, a caracterizat Leonore Gewessler decizia UE.


Austria, Germania, Luxemburg, Portugalia și Danemarca au cerut în comun excluderea energiei nucleare din lista de investiții ”verzi”, în noiembrie anul trecut, când UE încă elabora aceste norme.

La acel moment, Irlanda și Spania au avertizat Bruxelles la rândul lor să nu eticheteze investițiile în gaze drept „verzi”.

Un purtător de cuvânt al ministerului german al mediului a declarat că țara nu se va alătura acțiunii în justiție, dar a adăugat că „este bine ca obiecțiile la regulamentul de taxonomie să fie acum revizuite de instanțe”.

UE își apără taxonomia

Așa-numita taxonomie a UE este un regulament care definește investițiile care pot fi etichetate ecologice, concepute pentru a ghida investitorii către proiecte ecologice care vor ajuta la atingerea obiectivelor blocului de reducere a emisiilor.


Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că a luat act de acțiune, dar nu a comentat fondul disputei.

„Taxonomia UE este axată într-o foarte mare măsură pe energiile regenerabile. Energiile regenerabile vor continua să fie punctul central pentru investitorii verzi și pentru crearea de produse financiare verzi”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că investițiile în gaze și nucleare trebuie să îndeplinească „condiții stricte” a fi inclus.

16 argumente listate de Austria

Acțiunea în justiție a Austriei, înaintată instanței generale a UE, prezintă 16 argumente pentru motivul pentru care Bruxelles ar trebui să anuleze regulile – inclusiv faptul că energia nucleară nu poate îndeplini cerința de a „nu face un rău semnificativ” mediului din cauza preocupărilor legate de deșeurile radioactive.

Comisia Europeană a propus reglementarea în februarie anul acesta, după mai bine de un an de lobby intens. Unele țări din centrul și estul UE au susținut că investițiile în gaze ar trebui în continuare susținute pentru a le ajuta să renunțe la cărbune. Alte state, între care Franța, consideră energia nucleară un element cheie pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Activiștii de mediu, inclusiv Greenpeace, au lansat separat luna trecută dispute juridice împotriva regulilor taxonomiei, despre care spun că încălcă propriile legi ale UE privind clima.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: