vineri

19 aprilie, 2024

6 decembrie, 2022

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer (foto), a anunțat marți, cu 2 zile înainte de Consiliul JAI, că Austria nu susține extinderea Schengen cu România și Bulgaria. Austria susține însă Croația pentru a intra în Schengen.

”Ministrul de Interne a spus foarte clar: Nu există aprobarea pentru extinderea Schengen cu România și Bulgaria. Este nevoie de mai mult timp pentru ca aceste state să răspundă la chestiuni legate de securitatea granițelor”, a afirmat cancelarul Nehammer, întrebat dacă există vreo modificare a poziției Austriei față de extinderea Schengen

Karl Nehammer și Klaus Iohannis se află marți la Tirana, acolo unde participă la summit-ul UE – Balcanii de Vest.


Consiliul JAI are pe agenda reuniunii din 8 – 9 decembrie subiectul extinderii Schengen cu Croația, România și Bulgaria.

Klaus Iohannis: Vom negocia până în ultimul moment

Președintele Klaus Iohannis a afirmat marți că integrarea României în Spațiul Schengen se va afla joi pe masa Consiliului Justiție și Afaceri Interne iar țara noastră va negocia „până în ultimul moment”.

(Citiți și: ”Gazele din Marea Neagră – evoluțiile de pe ultima sută de metri, umăr la umăr cu Schengen”)

„Joi această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI. Acolo sigur că se va discuta in extenso. Până atunci este nevoie încă de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii. Noi suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment și să ducem decizia acolo unde o dorim noi”, a spus Iohannis, la Tirana, unde participă la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest.

În ceea ce privește chestiunea unei deconectări a României de Bulgaria, Klaus Iohannis a afirmat că, „în condițiile în care deciziile referitoare la România și Bulgaria nu sunt tocmai identice, nici rezultate nu pot fi tocmai identice”.


Dar acest lucru „nu înseamnă că nu se poate găsi o formulă de decizie care este convenabilă pentru ambele părți”. „O decuplare este o chestiune care s-a mai discutat, speranța mea este să avem o decizie pozitivă și să nu fie nevoie să discutăm în continuare aceste chestiuni”, a adăugat președintele.

(Citiți și: ”Comisia Europeană repetă: România, Bulgaria şi Croaţia îndeplinesc toate cerințele pentru a intra în Schengen”)

Cristian Diaconescu: Nu mai avem ce negocia, trebuie să avem o atitudine politică

Fost ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu considerăm că nu mai este nimic de negociat cu Austria.

”Situația nu poate să rămână fără consecințe politice și situația nu poate fi tratată din perspectiva România a convins, România nu a convins… În condițiile în care argumentele Austriei sunt extrem de subțiri, o arată chiar analizele Comisiei Europene, cred că ar trebui să avem o discuție foarte serioasă înăuntrul Comisiei Europene, să vedem dacă deciziile luate la nivel multilateral mai au greutate în fața deciziilor naționale. Sunt mai multe variante în această situație limită… Clar este că o respingere în Consiliul JAI nu poate fi acceptată”, afirmă Cristian Diaconescu.

Ce variante are România

În fața blocajului austriac, România are două variante pentru reuniunea JAI din 8 – 9 decembrie dacă acest blocaj nu este eliminat în următoarele 48 de ore.

România poate cere, de comun acord cu Bulgaria, amânarea votului privind extinderea Schengen. S-a mai întâmplat asta în trecut, în 2011, când România s-a temut de un vot negativ din partea Germaniei și Țărilor de Jos.

Această variante pune România în poziție de inferioritate în eventuale noi negocieri cu Austria.

A doua variantă, susținută între alții de Eugen Tomac și Răzvan Nicolescu, ar fi ca România să păstreze pe agenda JAI votul de extindere al Schengen. În cazul unui vot negativ al Austriei (decizia are nevoie de unanimitate), România să “inceapă un proces la Curtea Europeana de Justiție și să ceară ca Austria să plătească toți banii utilizați pentru a ne conforma cu recomandarile Schengen”.

Asta ar fi o premieră pentru politica externă a României.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: