marți

23 aprilie, 2024

8 noiembrie, 2016

aur-bcr-39075600Prudența strategilor de la Federal Reserve (FED, banca centrală a SUA) înaintea alegerilor prezidențiale au stârnit pofta de speculație a marilor jucători de pe piețele internaționale.

Cotațiile aurului au depăşit zilele trecute de pragul de 1.300 USD / uncie, maximul ultimelor 30 de zile, cu șanse să atace maximele anului de la 1.340 – 1.360 US / uncie.

O trecere a aurului peste pragurile psihologice amintite ar putea propulsa apoi, din nou, prețul metalului prețios spre maxinele istorice de la 1.800 USD / uncie și mai sus (o uncie de aur are are 31,1034 grame.)

Perspectivele


Prețul aurului ar mai avea potențial de creștere, chiar dacă rata dobânzii de referință la dolari decisă de FED va crește (probabil, în decembrie, n.r.), potrivit economistei Simona Gambarini, de la capital Economics, o firmă de consultanță de anvergură internațională, citată de cel mai recent raport al World Gold Council (WGC).

Organizația WGC reunește cele mai prestigioase 19 corporații minere ale aurului din 40 de țări.

aur-piete-10-ani„Când, în decembrie 2015, FED a operat prima majorare a ratei dobânzii în aproape zece ani, efectul asupra prețului aurului (de scădere, n.r.) a fost de scurtă durată și, de fapt, prețul a crescut în lunile următoare”, spune oficialul capital Economics.

Totuși, Simona Gambarini nu uită să adauge că „întelepciunea conventională spune, desigur, că decizia FED este rea pentru aur, în principal deoarece dobânzile mari mai mari pot consolida dolarul și crește costul de oportunitate al deținerii mărfurilor”.


Dacă „înţelepciunea convenţională” se va fi confirmat în realitate, creşterea costului de oportunitate al achiziţiei aurului ar pune pe gânduri pe eventualii cumpărători. „Prețurile ar putea să scadă din nou pe termen scurt, în cazul în care următoarea majorare (a dobânzii, n.r.) are loc mai curând decât anticipează piețele”, a mai spus oficialul capital Economics.

Declaraţia a fost dată, însă, înainte ca FED să amâne decizia pentru decembrie, ceea ce ar explica optimismul raportului WGC.

Oportunitățile achiziției de aur în scop investițional sunt, însă, mai degrabă speculative decât potrivite pentru neprofesioniști, care rămân în coordonatele perspectivei termenelor lungi, de obicei multianuale.

Trump, Hillary şi aurul

Pe de altă parte, alte estimări amână pentru anul viitor eventualele creşteri substanţiale ale cotaţiilor aurului.

Este de așteptat ca preţul să se stabilizeze la sfârșitul anului, spre 1.240 USD / uncie, potrivit analiştilor Gold Fields Mineral Services Ltd (GFMS, o firmă de consultanţă independentă), citaţi de Reuters.

GFMS estimează însă că anul următor prețurile aurului va atinge o medie 1.420 USD / uncie.

Bătălia prezidențială va concura raportul cerere / ofertă de aur în stabilirea cotațiilor.

„Dacă Trump va deveni președintele SUA, asta ar provoca creșterea aurului peste 1.400 USD / uncie, și chiar și peste 1.500 de dolari, pentru prima dată din aprilie 2013 încoace”, spune raportul GFMS.

În cazul în care Clinton câștigă atunci „este probabil să se piardă prima de risc, care este inclusă acum în prețul aurului, ceea ce ar putea provoca o scădere cu 50 de dolari”, adaugă sursa citată.

Oferta de aur în România

Cel mai mare furnizor e aur investiţional din România (Banca Comercială Română – BCR) a tranzacționat mai mult de trei tone de aur în cei 8 ani de când a început să distribuie aur prin unitățile băncii, potrivit celor mai recente date. Numai în primele 10 luni ale acestui an, BCR a vândut 271 kg de aur.

aur-vanzari-bcrDe asemenea, Piraeus Bank oferă o gamă largă de posibilităţi de achiziţie.

La „ghişeele” băncilor se poate cumpăra aur sub diferite forme de lingouri şi monede fără precomandă.

Cotații

Potrivit celor mai recente cotații, BCR vinde lingourile de aur de puritate 999,9% (24 de carate) la prețuri între 437 de lei (2g) și 186.480 de lei – lingoul de un kilogram.

Monedele se vând cu prețuri care pleacă de la 666 lei – moneda Vienna Philharmonic de 1/10 Uncie și 24 de carate, cu o valoarea nominală de 10 euro.

aur-wiener

Cea mai scumpă monedă este un Krugerrand de o uncie și 22 de carate care costă 6.079 de lei.

La Piraeus Bank lingoul de aur de 24 de carate de 5 grame costă 975 de lei, iar cel de un kilogram – 195.000 de lei. Moneda SGV (de puritate 22k) costă 1.510 de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: