luni

22 aprilie, 2024

7 august, 2018

Deficitul din sistem este de 450 de procurori, iar în țară există parchete fără niciun procuror, a declarat marți Augustin Lazăr, după întâlnirea cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Cel din urmă este în concediu, dar și-a amânat plecarea în vacanță pentru a discuta cu procurorul general și șefii DIICOT și DNA procurorilor delegați în funcție.

Analiza a pronit de anchetatorii delegați la DNA, o problemă pe care ministrul Toader a cerut să-i fie lămurită cât mai curând.


Parchetul General a colectat luni datele din sistem și procurorul general a luat imediat decizia de a semna încetarea delegărilor pentru procuroriii de la DNA care nu mai îndeplinesc toate criteriile pentru a ocupa postul.

Este vorba despre şase procurori care nu îndeplinesc condiţia de vechime în funcţie de minim opt ani, în urma intrării în vigoare a modificărilor aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. În fosta lege, vechimea minimă necesară era de șase ani.

Este prima reglementare din pachetul de trei legi ale Justiției care a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la finalizarea unui lung proces de contestare la CCR.

Potrivit  legii, procurorii care au fost numiţi pe legea veche îşi continuă activitatea în psoturile unde sunt în DNA, însă procurorul general a optat pentru eliminarea oricărui motiv de suspiciune:


”Pentru a curma discuția publică și a asigura încrederea în Ministerul Public, am dispus din motive de oportunitate – și nu de legalitate – încetarea delegării colegilor care nu aveau condițiile de vechime prevăzute de legea nouă, urmând poate, să revină când vor avea vechimea necesară”, a spus Augustin Lazăr.

Discuția de la minister s-a axat pe deficitul de personal care a obligat parchetele să procedeze la delegări:

  • în total, parchetele au nevoie de aproximativ 450 de procurori
  • în țară 10-15 parchete care au singur procuror
  • sunt și parchete care nu au niciun procuror

”Suntem obligați să delegăm”, a concluzionat Augustin Lazăr.

Problema delegărilor se va rezolva curând după ce Ministerul Justiției va aproba procedura de titularizare:

„După ce va fi aproabt statul de personal în Ministerul Public, care acum se află la Ministerul Justiţiei, vom putea declanşa procedura de titularizare a procurorilor. Atunci se va curma suspiciunea şi orice suspiciune publică cu referire la faptul că anumiţi procurori nu sunt titularizaţi pe funcţiile lor”, a explicat procurorul general al României.

Anca Jurma – Procurorii DNA care nu mai îndeplinesc criteriul vechimii sunt procurori de judicar. Erau necesari pentru reprezentarea în instanță

La întâlnire a participat și Anca Jurma, procurorul-șef interimar al DNA, care a insistat că nu este nicio problemă de legalitate referitor la delegările făcute în instituţie şi că vor fi demarate procedurile necesare pentru numirea pe funcţiile de conducere.

„Nu este vorba de nicio nulitate. Delegarea lor a fost în temeiul legii, la momentul la care au fost dispuse ordinele de delegare. Eu i-am găsit în DNA pe aceşti procurori, dacă vorbim de procurorii tineri, cei cu vechimea între 6 şi 8 ani.

Majoritatea dintre ei sunt procurori de judiciar, intră în şedinţele de judecată. A fost o nevoie punctuală de a ocupa acele posturi pentru că nu ne putem permite să avem şedinţe de judecată descoperite. Era nevoie de aceste delegări, pentru că procedurile de numire sunt de o durată mai mare.

Delegările sunt absolut legale, nu a fost niciun fel de problemă, nu înţeleg de unde s-a inflamat această situaţie„, a declarat Anca Jurma.

Procurorul-şef interimar DNA a anunţat că încep procedurile de numire pe funcţiile de conducere:

„Încă de săptămâna trecută, ne-am gândit să facem demersurile necesare pentru a demara procedurile de numire pe funcţiile de conducere, pentru a nu mai continua sub forma delegării. Este un demers pe care îl vom face acolo unde ţine de atribuţia procurorului-şef la DNA, respectiv la procurorii şefi de servicii şi birouri, iar în ceea ce priveşte procurorii-şefi de secţie este atribuţia ministrului Justiţiei.

Legea prevede în mod expres că procurorii care au fost numiţi sub imperiul legii vechi, îşi continuă activitatea sub imperiul legii noi în DNA. Nu este niciun fel de problemă de legalitate„, a completat Anca Jurma.

Despre întâlnirea dintre șeful interimar al DNA și ambasadorul SUA

Anca Jurma a oferit și explicații despre întâlnirea cu ambasadorul american, Hans Klemm.

Explicațiile i-au fost cerute de ministrul Toader după întâlnirea pe care procurorul-șef interimar al DNA a avut-o pe 17 iulie, la sediul DNA, cu ambasadorul SUA şi cu ataşatul FBI, David Varner, recent sosit la post.

Acuzațiile ministrului Tudorel Toader:

Voi încerca să am o discuţie cu ei (cu Augustin Lazăr şi Anca Jurma – n.r.) cât de curând, să îi invit la Ministerul Justiţiei, să întreb cât de normal este ca un procuror-şef să se ducă la o ambasadă că l-a chemat nu ştiu care ambasador să-l felicite pentru faptul că a fost soare astăzi şi n-a plouat?

Replica Ancăi Jurma:

Se vehiculează informaţii eronate în spaţiul public. Nu m-am deplasat la Ambasada Statelor Unite, cine are curiozitatea să vadă în acea poză pe care nu eu am făcut-o publică se vede steagul DNA-ului, deci întâlnirea a fost la DNA.

Cooperarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu FBI, ea este „expres menţionată în Protocolul semnat la 10 septembrie 2007 la Tratatul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind asistenţa judiciară în materie penală, ratificat de România prin Legea nr. 112/15.05.2008.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: