luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 noiembrie, 2019

Audierile din Congres în cadrul anchetei privind potenţiala destituire a liderului de la Casa Albă au continuat vineri, cu fosta ambasadoare a SUA în Ucraina Marie Yovanovitch.

În timp ce aceasta era chestionată în Camera Reprezentanţilor, Donald Trump a transmis pe Twitter mai multe mesaje denigratoare la adresa ei pe care democratul Adam Schiff, însărcinat cu ancheta, le consideră o încercare de intimidare.

Este vorba de „o intimidare a martorilor în direct din partea preşedintelui SUA”, a spus el, după încheierea audierii fostei ambasadoare.


„Luăm în serios acest tip de intimidare a martorilor şi de obstrucţionare a anchetei”, a adăugat el, denunţând „campania de denigrare” şi „atacurile” care au vizat-o pe diplomată când ea era în post.

Noi mărturii acuzatoare

David Holmes, angajat al ambasadei SUA la Kiev, a fost audiat în spatele ușilor închise în legătură cu o conversaţie la care a asistat și pe care ambasadorul american pe lângă Uniunea Europeană, Gordon Sondland ar fi avut-o cu Donald Trump.

Această discuţie telefonică ar fi avut loc pe 26 iulie, a doua zi după apelul controversat în cadrul căruia Trump i-a cerut președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, să declanşeze o anchetă asupra democratului Joe Biden, candidat cu șanse mari la alegerile prezidenţiale din 2020.

Potrivit unei copii a declaraţiei lui Holmes de vineri, obţinută de CNN, Sondland i-ar fi spus miliardarului republican că îl are pe Zelenski „în buzunar”.


„Deci va face ancheta?” asupra lui Joe Biden, ar fi întrebat atunci Trump, căruia i s-a răspuns că preşedinte ucrainean este gata să facă „tot” ce i s-ar cere.

David Holmes a spus, potrivit Agerpres, că nu a luat notiţe de la această conversaţie, dar a dat asigurări că îşi aminteşte „cu claritate” că vocea lui Trump era „foarte puternică şi recognoscibilă”.

Mărturia sa ar putea da o lovitură argumentelor republicanilor, potrivit cărora opoziţia democrată nu dispune decât de o probă directă în ancheta vizându-l pe Donald Trump: stenograma convorbirii cu Zelenski despre care miliardarul republican a spus că a fost „perfectă”.

Celelalte audieri de martori în acest dosar au conturat existenţa unei diplomaţii paralele cu Ucraina, orchestrată de evocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, notează AFP.

Ambasadorul Statelor Unite în Uniunea Europeană, Gordon Sondland, a declarat că președintele Donald Trump a fost mai interesat de investigarea rivalului său politic decât de Ucraina, iar William Taylor, însărcinatul american cu afaceri în Ucraina, a declarat că președintele a încercat să facă presiuni asupra colegilor ucrainieni pentru a-l investiga pe Joe Biden.

Procedura procesului de demitere:

Democraţii controlează majoritatea Camerei Reprezentanţilor, care în procedura de destituire are responsabilitatea de a-şi exprima votul privind punerea sub acuzare, aşa-numitul impeachment.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Apoi Senatul, controlat în prezent de republicani, trebuie să se ocupe de gestionarea procesului. Dat fiind sprijinul puternic pe care se poate baza Donald Trump în cadrul partidului său, pare puţin probabil să poată fi destituit.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: