sâmbătă

20 aprilie, 2024

7 august, 2018

Preşedintele Donald Trump a semnat luni ordonanţa executivă prin care sunt reintroduse sancţiunile împotriva Iranului, după ce Casa Albă a denunțat din nou Acordul nuclear „oribil” semnat în 2015 de marile puteri cu Teheranul.

O parte dintre sancţiuni au intrat în vigoare marţi, iar unele mai dure, precum cele legate de exporturile de petrol, vor fi aplicate începând din luna noiembrie.

Primul set de sancțiuni vizează sistemul financiar iranian- sunt interzise achizițiile de dolari de către guvernul de la Teheran și vânzarea de titluri de stat iraniene. Peste încă trei luni se vor activa și măsuri împotriva băncii centrale a Iranului.


Vor fi afectate și industria auto și exporturile de covoare și mărfuri alimentare din Iran, precum și importurile de grafit, aluminiu, oțel, cărbune și unele aplicații software. Iranului i se mai interzice achiziționarea anumitor avioane.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian.

„Îndemnăm toate naţiunile să adopte acţiuni prin care să pună regimul iranian în faţa următoarelor opţiuni: fie îşi schimbă comportamentul ameninţător şi destabilizator şi se poate reintegra în economia mondială, fie continuă pe calea izolării economice”, a declarat Donald Trump, citat de agenţia The Associated Press.

Marți, el a lansat un avertisment categoric la adresa partenerilor economici ai Iranului.


„Oricine face afaceri cu Iranul NU va face afaceri cu Statele Unite”, a declarat preşedintele Trump într-un mesaj pe Twitter.

„Sancţiunile împotriva Iranului au intrat oficial în vigoare. Sunt cele mai dure sancţiuni impuse vreodată, iar în luna noiembrie vor creşte la alt nivel”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Uniunea Europeană a anunțat imediat că Acordul nuclear „funcţionează şi îşi atinge obiectivul” de a limita programul nuclear iranian, subliniind că tratatul este „esenţial pentru securitatea Europei, a regiunii şi a întregii lumi”.

În replică, un oficial de rang înalt de la Washington a declarat că Statele Unite „nu sunt preocupate în mod special” de eforturile UE în sensul protejării firmelor europene afectate de sancţiunile antiiraniene.

Teheranul acuză un „război psihologic”

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a denunţat decizia afirmând că aceste măsuri reprezintă o formă de „război psihologic”.

Donald Trump s-a declarat deschis negocierii unui „acord mai cuprinzător care să facă referire la întreaga paletă de activităţi maligne ale regimului (de la Teheran), inclusiv programul balistic şi sprijinul pentru terorism”, însă liderul de la Teheran a respins oferta, întrucât „negocierile cu sancţiuni nu au sens”.

„Suntem mereu în favoarea diplomaţiei şi discuţiilor (…) însă discuţiile necesită onestitate”, a mai afirmat Rouhani.

UE promite că va proteja firmele europene 

Miniştrii de Externe ai statelor din Blocul comunitar şi-au luat luni angajamentul de a proteja firmele europene, pe fondul anunţului Statelor Unite privind reimpunerea sancţiunilor împotriva Iranului.

„Ridicarea sancţiunilor reprezintă o parte importantă a acordului, menită să aibă un impact pozitiv nu doar asupra relaţiilor economice şi comerciale cu Iranul, ci şi asupra iranienilor. Suntem determinaţi să protejăm operatorii economici europeni care fac afaceri legale cu Iranul, în conformitate cu legislaţia UE şi rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate ONU”, se arată într-un comunicat.

Firmele europene au fost instruite să nu se conformeze cu cererile Casei Albe privind eliminarea afacerilor cu Iranul. Firmele care se decid să se retragă din Iran pe fondul sancţiunilor SUA trebuie să primească aprobarea Comisiei Europene, în caz contrar riscând să fie date în judecată de statele membre UE.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: