joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 martie, 2020

Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Codului penal, adoptată de guvern în şedinţa miercuri, a intrat în vigoare, fiind publicată vineri seara în Monitorul Oficial.

După ședința de guvern de miercuri, premierul Orban anunța: ”Am luat o măsură importantă de modificare a Codului Penal. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații, infracțiunea va fi pedepsită cu închisoarea.
Am majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor, cine nu respectă carantina trebuie să știe că li se va întocmi dosar penal. Este introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date. În cazul în care, în cadrul anchetei epidemiologice, cineva nu dă date complete se consideră omisiune și se pot constitui dosare penale.”

Potrivit deciziei guvernamamentale:

  • Se modifică articolul 326 privind falsul în declaraţii, prin majorarea minimului special în cazul infracţiunii tip. A fost introdusă forma agravantă: „fapta prevăzută la alineatul (1), săvârşită pentru a ascunde existenţa unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă”.
  • S-a modificat conţinutul articolului 352 – zădărnicirea combaterii bolilor – prin introducerea unor noi fapte în sfera dreptului penal şi prin majorarea limitelor de pedeapsă. Sancţiunea maximă, închisoare de până la 15 ani, este prevăzută pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, dacă fapta duce la decesul unei persoane.
  • Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care ştie că suferă de această boală se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  • O infracțiune nouă, omisiunea declarării unor informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.


Articole recomandate:

Etichete: , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: