luni

2 octombrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 decembrie, 2020

Luni a fost prima zi de tranzacționare la Bursa de Valori București (BVB) a titlurilor de stat pentru populație din cea mai recentă emisiune din cadrul programului Fidelis.

În perioada 9 – 27 noiembrie, românii au plasat aproape 13.300 de ordine de subscriere pentru titluri de stat denominate în lei (de 1,3 miliarde de lei) și pentru cele în euro (de 289 de milioane de euro).

În prima lor zi la Bursă, s-au tranzacționat titlurile în lei cu maturitatea în 2023 (simbol bursier R2312A) și cele în euro cu maturitatea în 2025 (R2512AE). Oferta a mai inclus și titluri de stat în lei pe un an.


Dobânzile oferite sunt competitive pe piață: pentru titlurile în euro este de 1,85% pe an, în timp ce pentru titlurile în lei dobânda anuală este de 3,5% în cazul celor cu scadența în 2021 și de 4% în cazul celor cu scadența în 2023.

Un miliard de euro de la populație

Totalul sumelor atrase în acest an de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) prin oferte primare (IPO) derulate sistemul BVB se ridică astfel la 4,74 miliarde lei – aproape 1 miliard de euro (2,52 miliarde lei și 457,4 milioane euro).

„Să atragi aproape 1 miliard de euro de la populație, într-un context dificil pentru toată lumea, este o dovadă că românii au încredere în Ministerul Finanțelor Publice și, implicit, în Statul Român. Acest program a continuat nu numai pentru că este un succes, dar şi pentru că este o strategie a Statului de a se finanţa de la cetăţeni”, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, citat de BVB.

„Pentru mulți dintre românii care au participat în această ofertă titlurile de stat sunt primul contact cu piața de capital și suntem convinși că o parte dintre cei nou veniți în piață se vor uita și spre alte investiții disponibile la BVB. (…) Aceasta demonstrează din nou că piața de capital a fost, este și va fi un canal inepuizabil și eficient pentru finanțarea companiilor, dar și a statului, pentru că vorbim de surse diverse de capital, respectiv persoane fizice, precum și fonduri de investiții, cu active de aproape 42 miliarde lei, și fondurile de pensii administrate privat, cu active de 72,6 miliarde de lei”, a amintit Radu Hanga, președintele BVB.

Bursa ca alternativa la depozitele bancare


„Vedem că depozitele populației continuă să crească, ajungând la aproape 250 miliarde lei. Pe de altă parte, vedem că așteptările inflaționiste indică o continuare a perioadei dobânzilor modeste, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai mulți români vor trebui să caute plasamente mai rentabile pentru banii lor, iar bursa le oferă o paletă diversificată de astfel de plasamente. Deja vedem că piața de capital din România a devenit mai agilă și investitorii sunt mai atenți la oportunitățile care vin pe piață, dispun de capital și fructifică oportunitățile chiar și în perioade de incertitudine”, a spus Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediată de sindicatul format din BT capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distribuție) și Banca Comercială Română și BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin 11 participanți eligibili.

„Dorințele de a genera randamente din economii și de a beneficia de acestea în condiții de siguranță sporită sunt aspecte care acum fac parte integrantă din profilul investitorului de retail. Emisiunile de titluri de stat ale Ministerului Finanțelor Publice reprezintă un instrument util care permite clienților împlinirea ambelor cerințe, iar listarea acestora pe Bursa de Valori București adaugă flexibilitatea investiției ca un avantaj suplimentar”, a declarat și Daniela Secară, director general al BT capital Partners.

Subscrierea inițială a titlurilor nu a fost comisionată de către intermediari, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: