sâmbătă

3 august, 2024

27 august, 2019

Amenzile contravenționale pentru personalul medical din spitale și pentru spitale vor fi dublate. Guvernul a adoptat în ședința de marți modificări ale unele prevederi ale HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, precum și din Legea privind reforma în domeniul sănătății.

  • Astfel, în cazul persoanelor fizice (medici, asistenți) sancțiunile cresc de la 500 – 1.500 de lei, în prezent, la 1.000 – 3.000 de lei.
  • Amenzile pentru persoanele juridice (spitale, cabinete și laboratoare medicale), se majorează la 20.000 – 30.000 de lei.

Precizăm că anul trecut inspectorii sanitari au efectuat 13.400 de controale la nivelul din întreaga țară (33% din ele au fost în spitale), amenzile aplicate însumând aproape 1,7 milioane de lei. 

HG de marți face referire la faptele detaliate care constituie contravenții în caz de nerespectare a regulilor, standardelor şi criteriilor care au caracter obligatoriu în domeniul sănătății publice și vizează toate tipurile de unități: spitale, cabinete medicale, laboratoare de analiză medicale etc.


După cazul falsului chirurg italian, Matteo Politi, care a efectuat mai multe intervenții chirurgicale fără a fi absolvit facultatea de medicină, și celelalte situații identificate ulterior, a fost introdusă o sancțiune nouă, pentru acordarea asistenței medicale de către personalul neautorizat sau care nu deţine cunoştiinţe şi abilităţi persoanele atestate prin documente emise de statul român.

(Citiți și: Falsul chirurg italian / Direcția de Sănătate Publică a închis o clinică privată și a suspendat activitatea altor 3)

„În premieră, au fost stabilite si introduse sancţiuni contravenţionale cu amendă pentru fapte săvârşite de persoane fizice din cabinete medicale, laboratoare de analiză medicale şi a fost mărit cuantumul amenzilor contraventionale pentru persoanele fizice pentru nerespectarea normelor de urgenţă şi prim ajutor calificat, nerespectarea normelor privind prevenirea şi combaterea bolilor transmisibile şi a nomelor de igienă, nerespectarea circuitelor funcţionale din laboratoarele de analiză medicale, neîndeplinirea măsurilor şi recomandărilor impuse de inspectorii sanitari, neanunțarea direcțiilor de sănătate publică despre modificările intervenite față de autorizația de funcționare, nerespectarea dispozițiilor privind avizarea publicității produselor, campaniilor de informare și educare pe teme legate de sănătatea publică”, precizează, un comunicat al Ministerului Sănătății.

Alte nereguli introduse pe lista celor sancționate contravențional:

  • nerespectarea de către personalul unităţii sanitare a protocoalelor şi procedurilor în privinţa actului medical
  • nerespectare protocoalelor clinice şi a ghidurilor de practică medicală
  • neasigurarea la nivelul unităţii sanitare a medicamentelor, materialelor sanitare şi reactivilor necesari asigurarii unui act medical de calitate
  • nerespectarea condițiilor impuse de autorizația de functionare
  • nerespectarea codului de etică şi deontolgie profesională de către personalul medico-sanitar.

Printre neregulile sancționate deja de legislația română se numără și depășirea timpului reglementat de așteptare la urgență (UPU), timp stabilit în funcție de gradul de pericol în care este încadrat un pacient în timpul trierii:

  • cod roșu (resuscitare) – zero minute
  • cod galben – critic (situaţie cu risc major/ status mental alterat/orice durere intensă sau discomfort major) – 15 minute
  • cod verde (urgent) – 60 de minute
  • cod albastru (non-urgent) – 120 de minute
  • cod alb (consult) – 240 de minute

Amenzile aplicate în cazul acestor depășiri sunt cele general valabile, potrivit HG adoptat:

  • 1.000 – 3.000 de lei, pentru persoane fizice (personalul medical)
  • 20.000 – 30.000 de lei (spitalul)
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: