joi

25 aprilie, 2024

9 noiembrie, 2015

Sonde-România se situează pe antepenultimul loc între statele membre UE la productivitatea resurselor pe kilogram de materie primă utilizat, cu doar 0,69 euro (sumă corectată la paritatea puterilor de cumpărare) pe kilogram în anul 2014, potrivit datelor prelucrate și comunicate de Eurostat.

Din această perspectivă, România se situează undeva în jur de o treime din media UE și la mai puțin de a cincea parte din performanța consemnată de campioana în materie, Luxemburg.

Productivitatea resureselor – Clasamentul european la zi

Acest indicator este relevant, pentru că, dincolo de structura economiei și specificul concentrării pe ramuri de activitate, orice proces tehnologic rearanjează de o manieră utilă materiile prime aflate la dispoziție. Rezultatul dat de valoarea în euro raportată la greutatea consumată din aceste materii este o aproximare grosieră dar relevantă a eficienței din economie.


Capacitatea de a utiliza cât mai eficient materiile prime ține de tehnologiile utilizate și de nomenclatorul de produse aflate în producție.

Influențele se văd în productivitatea muncii și în poluarea mediului înconjurător (aceasta din urmă nu doar în funcție de cantitatea de deșeuri rezultate din procesele de fabricație dar și de tehnologiile utilizate, inclusiv investițiile în asigurarea unui mediu înconjurător curat).

1
(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

De remarcat că, privită prin prisma productivității resurselor, ierarhia europeană apare semnificativ diferită de clasamentul nivelului de trai măsurat ca PIB/locuitor. Olanda, Marea Britanie, Italia și Spania devansează Franța, Germania și țările nordice, cu Suedia și Finlanda situate sub media UE28.

Dintre fostele state socialiste, Slovenia este vecina Irlandei ca eficiență a consumului de materii prime.


Atenție, noi, deși avem un decalaj de aproape 30% la PIB pe locuitor față de vecinii de Bulgaria ( care constituie scuza noastră cvasipermanentă în a ajunge lanterna roșie a UE), la productivitatea resurselor avem un avans de doar trei procente.
Practic, dacă ne uităm la statistica continentală, ar trebui să ne fixăm ca țintă nivelul de 1 euro pe kilogram de materie primă pentru a intra în clubul țărilor cu un nivel de dezvoltare ridicat.

Și creșterea productivității resurselor în ultimii zece ani – tot sub media europeană

Productivitatea resurselor a crescut în economia UE28 cu aproape 50% între anii 2004 și 2014. Adică mai mult decât în România, ceea ce ridică un semn de întrebare.

Putem justifica un nivel mai scăzut decât media europeană prin structura economiei și nivelul de dezvoltare, dar este mult mai greu de explicat de ce ritmul de creștere a fost mai scăzut. Cu atât mai mult cu cât matematica și experiența ne spun invers. Creșterea de la niveluri relativ mici ar trebui să fie mai ușoară decât cea de la un nivel relativ mare.

Campioana detașată a îmbunătățirii eficienței în utilizarea resurselor din 2004 încoace a fost Spania, care a reușit o ameliorare excepțională a acestui indicator economic. Ea a fost urmată de Irlanda, dar și de un trio format din fostele noastre colege de bloc estic, respectiv Slovacia, Ungaria și Slovenia.

Ceea ce ar trebui să ne dea de gândit și să ne reevaluăm prioritățile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: