vineri

27 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 ianuarie, 2015

Poliţia franceză i-a identificat miercuri noaptea pe cei trei suspecţi pentru masacrul celor 12 jurnalişti francezi şi a unui poliţist de la săptămânalul Charlie Hebdo. Căutările pentru a-i găsi pe doi dintre ei continuă, în timp ce unul dintre ei, un tânăr în vârstă de 18 ani, s-a predat forţelor de ordine.

Între timp, joi dimineaţă, autorităţile franceze informează că au reţinut 7 suspecţi. Premierul Manuel Valls spune însă că nu se ştie dacă principalii suspecţi sunt încă în franţa sau nu.

Poliţiştii au fost ajutaţi în identificare de faptul că unul dintre ei şi-a uitat cartea de identitate în maşina pe care au abandonat-o, scrie Le Figaro.


Este vorba despre fraţii Said Kouachi (34 de ani) şi Cherif Kouachi (32 de ani) (foto), fracezi de origine algeriană. Cel de-al treilea, Hamyd Mourad, s-a predat poliţiei afirmând că nu este implicat în asasinat, ci este doar complice.

Cei doi frați s-au născut în arondismentul 10 din Paris. Cel mai tânăr este fără domiciliu fix. În 2014, acesta s-a înscris în clasele terminale ale unui liceu din Charleville-Mezieres în cadrul Academiei din Reims (Champagne-Ardennes).

Cherif Kouachi este deja cunoscut justiției. În 2008, el a fost judecat în timpul anihilării filierei irakiene denumite „arondismentul al 19-lea” din Paris. A fost arestat în 2005 când se pregătea să plece la Damasc, capitala Siriei, pentru a face jihad, potrivit Liberation.

Louis Caprioli, fost director adjunct responsabil cu lupta împotriva terorismului în cadrul fostei Direcții de Supraveghere a Teritoriului, a declarat pentru FranceTV Info că îi cunoaște pe suspecți. „Ei fac parte din așa-numita bandă violentă Chaumont. Răufăcători radicalizați. Ei au fost arestați în ianuarie 2005 după ce au înființat o filieră jihadistă către Irak. Ei au fost eliberați mai târziu și unul dintre ei a plecat de această dată în Siria”.

Cine este Said Kouachi – un trecut în grupări islamiste şi închisorile franceze


Născut la 28 noiembrie 1982 la Paris, de naţionalitate franceză şi supranumit Abu Issen, Cherif Kouachi a făcut parte din „filiera Buttes-Chaumont”. Sub autoritatea unui „emir”, Farid Benyettou, această filieră permitea trimiterea de combatanţi în Irak pentru a se alătura aripii irakiene a Al-Qaida care era condusă în perioada respectivă de Abu Mussab al-Zarqawi.

Reţinut chiar înainte de a pleca spre Siria, apoi Irak, el a fost judecat în 2008 şi condamnat la trei ani de închisoare, dintre care 18 luni cu suspendare.

După doi ani, numele lui a fost citat într-un poiect de tentativă de evadare din închisoare a unui islamist, Smain Ait Ali Belkacem, fost membru al Grupului islamic armat algerian (GIA), condamnat în 2002 la închisoare pe viaţă pentru că a comis un atentat într-o staţie de metrou din Paris (staţia Musée d’Orsay) în octombrie 1995 (30 de răniţi).

Cherif Kouachi era suspectat că ar fi apropiat de o altă figură a islamului radical francez, Djamel Beghal, care a ispăşit zece ani de închisoare pentru pregătire de atentate. Cherif Kouachi este suspectat de participare la antrenamente cu Djamel Beghal.

După ce a fost inculpat în acest caz, el nu a fost în final pus sub urmărire penală.

Complicele care s-a predat poliţiei, cumnatul unuia dintre fraţii Kouachi

Presupusul complice al celor doi fraţi, care s-a predat poliţiei în nord-estul Franţei, Mourad Hamyd, în vârstă de 18 ani, este cumnatul lui Cherif Kouachi. El este suspectat că i-a ajutat pe atacatori. Un martor ocular a menţionat prezenţa unui al treilea complice în maşină în momentul în care agresorii au fugit.

El s-a predat poliţiei în oraşul Charleville-Mézières „după ce a văzut că numele lui circulă pe reţelele de socializare”, a explicat o sursă apropiată dosarului pentru AFP.

Internauţi care se prezintă drept colegii lui de clasă afirmaseră anterior pe Twitter că Mourad Hamyd era cu ei la cursuri în momentul atacului, folosind cuvântul cheie #MouradHamydInnocent.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: