sâmbătă

13 aprilie, 2024

16 octombrie, 2019

Statele Unite au efectuat o operaţiune cibernetică secretă în Iran, în urma atacurilor pe care Teheran le-ar fi ordonat pe 14 septembrie împotriva instalaţiilor petroliere din Arabia Saudită, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani.

Oficialii susțin că operaţiunea a avut loc la sfârşitul lunii septembrie şi a avut ca ţintă capacitatea Teheranului de a-şi răspândi propaganda. Atacul a afectat echipamente hardware.

Pentagonul a refuzat să comenteze în legătură cu atacul cibernetic din Iran.


”Din punctul de vedere al politicii noastre şi al securităţii operaţionale nu discutăm operaţiunile cibernetice, de informaţii sau de planificare, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului Elissa Smith.

Stabilirea impactului atacului, dacă există unul, poate dura luni de zile, dar atacurile cibernetice sunt considerate o opţiune mai puţin provocatoare, sub pragul unui război.

”Poţi provoca daune fără să omori oameni sau să arunci lucruri în aer; adaugă o opţiune la instrumentele noastre pe care nu am mai avut-o, iar dorinţa noastră de a o folosi este importantă”, a declarat James Lewis, expert în cibernetică la Center for Strategic and International Studies din Washington.

Acțiunea evidențiază modul în care administraţia Trump a încercat să răspundă la agresiunea Iranului fără fără a genera un conflict mai amplu.


SUA, Arabia Saudită, Marea Britanie, Franţa şi Germania au atribuit public atacurile din 14 septembrie Iranului, care a negat orice implicare. Gruparea Houthi din Yemen, aliniată Iranului, este cea care a revendicat responsabilitatea.

Public, Pentagonul a răspuns prin trimiterea a mii de soldaţi şi a unor echipamente militare pentru întărirea apărării saudite.

Tensiunile din Golf au escaladat puternic din mai 2018, când Trump a retras SUA din acordul nuclear dintre Iran şi puterile occidentale, care limitează programul nuclear al Teheranului în schimbul relaxării sancţiunilor. Ulterior, Statele Unite au reintrodus sancţiunile împotriva Iranului.

Iranul – obișnuit să folosească tactici precum atacurile cibernetice, propaganda și dezinformarea

Un grup de hackeri care pare să aibă legături cu guvernul iranian a încercat luna aceasta să se infiltreze în conturi de email legate de campania pentru realegerea lui Trump ca preşedinte.

Pe parcursul a 30 de zile, în august şi septembrie, grupul, numit “Phosphorous” de către Microsoft, a efectuat peste 2.700 de tentative de identificare a conturilor unor persoane, iar apoi a atacat 241 dintre acestea.

Teheranul ar avea şi un rol important în lansarea și propagarea fake news-urilor. Anul trecut, o investigație Reuters a identificat peste 70 de site-uri care răspândesc propagandă iraniană în 15 ţări. Este o amplă operațiune iraniană pe care experții în cybersecurity și jurnaliștii abia au început să o devoaleze.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: