miercuri

29 mai, 2024

8 mai, 2024

Producătorul de medicamente AstraZeneca își retrage vaccinul Covid-19 la nivel mondial, relatează The Guardian. Compania spune că vaccinurile mai noi au dus la scăderea cererii pentru vaccinul AstraZeneca, așa încât încetează producerea acestora. Vaccinul nu mai poate fi utilizat în Uniunea Europeană, după ce compania și-a retras voluntar autorizația de introducere pe piață, în luna martie. Marți, 7 mai, a intrat în vigoare interdicția folosirii în UE.

Solicitări similare vor fi făcute în următoarele luni în Marea Britanie și în alte țări care au aprobat vaccinul Vaxzevria. AstraZeneca anunțase că retrage vaccinul din motive comerciale. Serul nu mai este fabricat și a fost înlocuit cu vaccinuri actualizate.

AstraZeneca a început retragerea la nivel mondial a vaccinului său Covid-19 din cauza unui „surplus de vaccinuri actualizate disponibile” care vizează noi variante ale virusului, conform comunicatului companiei.


Anunțul a fost făcut după ce, în luna martie, compania farmaceutică și-a retras în mod voluntar autorizația de introducere pe piață în Uniunea Europeană, care reprezintă aprobarea de a comercializa un medicament în statele membre.

La 7 mai, Agenția Europeană pentru Medicamente a emis o notificare conform căreia vaccinul nu mai este autorizat pentru utilizare.

Alte țări au încetat deja să mai furnizeze vaccinul. Acesta nu mai este disponibil pentru utilizare în Australia din martie 2023.

Într-o declarație, AstraZeneca a precizat că decizia a fost luată întrucât în prezent există o varietate de vaccinuri mai noi disponibile care au fost adaptate pentru a viza variantele Covid-19. Acest lucru a dus la o scădere a cererii pentru vaccinul AstraZeneca, care nu mai este fabricat sau furnizat.

Controversele care i-au făcut pe oameni să refuze vaccinul AstraZeneca


Deși vaccinul s-a dovedit a fi în general sigur și eficient, acesta a prezentat riscul unui efect secundar rar, dar grav, cunoscut sub numele de tromboză cu trombocitopenie sau TTS. Acest sindrom rar a înregistrat o incidență de aproximativ două-trei cazuri la 100.000 persoane care au fost vaccinate cu Vaxzevria.

În ultimele luni, vaccinul a făcut obiectul unei dezbateri intense din cauza acestui efect secundar.

AstraZeneca a recunoscut că vaccinul poate, în cazuri foarte rare, să provoace un sindrom al trombozei asociat cu cel puțin 81 de decese în Marea Britanie și cu sute de cazuri de răni grave.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: