joi

18 aprilie, 2024

3 martie, 2014

Codul fiscal și codul de procedură fiscală au fost modificate în ședința de guvern de miercurea trecută prin Ordonanță de Urgență, după ce documentele, prezentate în exclusivitate de cursdeguvernare.ro, fuseseră blocate până la ieșirea PNL de la guvernare. Actele normative au fost publicate vineri seară în Monitorul Oficial, fără să fi apărut în prealabil, așa cum ar fi fost de așteptat, nici pe agenda documentelor aprobate de executiv și nici pe site-ul guvernului.

(Citiți și: ”Exclusivitate: Proiect OUG / Noul Pachet pentru creșterea colectării bugetare și îmbunătățirea sistemului fiscal”)

Actul normativ conține măsuri care ar trebui să ajute mediul de afaceri: scăderea dobânzii de întârziere, eliminarea obligativității certificării declarațiilor de impozit pe profit sau a altor documente de acest fel, a fost mărit pragul sumei TVA-ului de recuperat, fără control anterior, poprirea conturilor se va face la 30 de zile de la emiterea somațiilor.

Ordonanța conține și măsuri pentru stimularea colectării: stabilirea modului de impozitare a persoanelor nerezidente în funcție de faptul că România sau Uniunea Europeană au tratat de evitare a dublei impuneri cu statul de reședință a contribuabilului, utilizarea ca mijloace de probă a oricăror înregistrări (pe hârtie, audio video sau electronice) din care rezultă starea fiscală a contribuabilului, introducerea de noi accize etc

Măsuri de stimulare a mediului de afaceri


Fluidizarea returnărilor de TVA

Modul de soluţionare, de către autorităţile fiscale din România, a rambursărilor de TVA către contribuabili se află de peste 4 ani sub monitorizarea Comisiei Europene din cauza înregistrării unor întârzieri nerezonabile, mai mari de 6 luni, în soluţionarea unui număr semnificativ de cereri.

Astfel, din cauza evoluţiei crescătoare a numărului de cereri soluţionate cu astfel de întârzieri în aceşti ani, România se află în acest moment în ultima fază precontencioasă, aceea a Avizului motivat, iar pentru evitarea sesizării iminente a CJUE Ministerul Finanțelor a adoptat măsuri noi de rambursare a TVA, respectiv:

  • a fost majorat plafonul valoric al deconturilor cu sumă negativă de TVA cu opţiune de rambursare existentă, în prezent, de 10.000 lei pentru care rambursările se realizează cu control ulterior, la 45.000 lei, fără certificarea unui consultant fiscal. Controlul fiscal se realizează ulterior.

Nivelul dobânzii de întârziere a fost redus de la 0,04 la 0,03% pentru fiecare zi de întârziere.


Poprirea asupra sumelor din conturile bancare nu poate fi înființată înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile de la comunicarea somației.

Pentru perioada în care se acordă eșalonări la plată se percep dobânzi de 0,03%/ zi. Dobânda aplicată scade la 0,02% dacă agentul economic depune o scrisoare de garanție pentru întreaga sumă la Trezoreria Statului.

Dacă un contribuabil este rezident al unei țări cu care România a încheiat o Convenție pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit care se aplică contribuabilului în cauză nu poate fi mai mare decât cea stabilită în Convenție. Nerezidentul are obligația de a prezenta plătitorului de venit certificatul de rezidență fiscală eliberat de autoritatea competentă din statul din care provine.

Creanțele statului, reprezentând taxe și impozite se pot compensa cu creanțele debitorului reprezentând sume de rambursat, de plată de la buget până la concurența celei mai mici sume, cu condiția ca ambele creanțe să fie gestionate de aceeași autoritate publică.

Măsuri pentru stimularea colectării

Persoanele impozabile din afara Uniunii Europene, care desfășoară servicii electronice în UE, au obligația să se înregistreze în scopuri de TVA într-unul din statele comunitare.

Au fost interzise vânzările cu prime a produselor accizabile care poartă banderole sau timbre fiscale, cum ar fi țigări sau băuturi spirtoase.

În ce privește antrepozitele fiscale în Ordonanță se arată: ”În cazul revocării autorizației, o nouă autorizație poate fi emisă de autoritatea competentă după o perioadă de cel puțin șase luni(…)”. Măsura se aplică chiar și în cazul în care a fost depusă o contestație.

Pentru bijuterii din aur și sau din platină, cu excepția verighetelor, s-au stabilit următoarele cuantumuri ale accizelor:

  • bijuterii din aur de până la 14K, inclusiv – 1 euro/ gram
  • bijuterii din aur de peste 14K – 2 euro/gram
  • bijuterii din platină sau platină cu aur – 2 euro/gram
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: