sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 ianuarie, 2021

Politicienii europeni exprimă profunda îngrijorarea cu privire la scenele „extrem de deranjante” din SUA generate de tentativa susținătorilor lui Donald Trump, care au luat cu asalt clădirea Capitolului și s-au bătut cu poliția din Washington, de a răsturna înfrângerea electorală a președintelui Trump.

Asaltul asupra clădirii Capitolului a avut loc în timp ce membrii Congresului se aflau în mijlocul numărării voturilor Colegiului Electoral în alegeri – ultimul pas către certificarea câștigului lui Joe Biden. Vicepreședintele Mike Pence, care conducea procedurile, a fost evacuat din camera Senatului, iar imaginile difuzate la televiziuni păreau să arate o confruntare armată la ușa etajului Camerei Reprezentanților. Câteva ore mai târziu, poliția a declarat că Capitolul a fost asigurat.

(Citiți și: ”Congresul american a reluat procedura de validare a rezultatului alegerilor prezidențiale. 4 morți în confruntările dintre partizanii lui Trump și forțele de ordine”)


Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a condamnat puternic revoltele, spunând: „Aceasta nu este America”. „În ochii lumii, democrația americană din această seară apare sub asediu. Acesta este un atac nevăzut asupra democrației SUA, a instituțiilor sale și a statului de drept. Aceasta nu este America. Rezultatele alegerilor din 3 noiembrie trebuie respectate pe deplin”, a scris pe Twitter Borrell.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a descris imaginile de peste Ocean ca fiind ”șocante”. El a scris pe Twitter: ”Rezultatul alegerilor democratice din SUA trebuie respectat”.

Prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson, a descris scenele ca fiind „rușinoase”, adăugând: „Statele Unite reprezintă democrația din întreaga lume și acum este vital să existe un transfer pașnic și ordonat al puterii”.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că imaginile care vin din Washington sunt „oribile” și i-a cerut lui Trump să-l recunoască pe Joe Biden „astăzi ca următor președinte”.


Premierul spaniol Pedro Sánchez a spus că „Cred în forța democrației SUA. Președinția lui Joe Biden va supraviețui acestei perioade de tensiune și va uni poporul american „.

Ministrul german de externe Heiko Maas a scris pe Twitter: „Dușmanii democrației vor fi bucuroși să vadă aceste imagini revoltătoare. Cuvintele inflamatorii se transformă în acte violente . Disprețul pentru instituțiile democratice este devastator.”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus: „Cred în puterea instituțiilor SUA și a democrației. Tranziția pașnică a puterii este esențială. @JoeBiden a câștigat alegerile. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu el ca următor președinte al SUA ”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a descris Congresul SUA drept „un templu al democrației” și a spus „Avem încredere în SUA pentru a asigura un transfer pașnic de putere”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ministrul francez al afacerilor externe Jean-Yves Le Drian a spus: „Actele violente împotriva instituțiilor americane sunt un atac grav împotriva democrației. Le condamn. Voința și votul poporului american trebuie respectate.”

Ministerul Afacerilor Externe din România a transmis: ”Violenţa de la Capitol Hill din Washington DC este îngrijorătoare şi inacceptabilă. Avem încedere în democraţia Statelor Unite, care ar trebui să rămâă un model mondial”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: